Categorieën
Grafiek Harusmuze

Harusmuze #305

// filigrain dizain

305 – zodra het weefsel rot tot fabricaat, wordt liefde mantel voor de haat

hexagram 57 – XUN – ‘wind’

input

https://dirkvekemans.be/2018/11/08/harusmuze-143/

scève

Mon ame en Terre (un temps fut) esprouva
Des plus haultz Cieulx celle beatitude,
Que l’oeil heureux en ta face trouva,
Quand il me mit au joug de servitude.
Mais, las, depuis que ton ingratitude
Me desroba ce tant cher privilege
De liberté, en son mortel College
Malheur me tient soubz sa puissance grande.
Aussi cest An par Mort, qui tout abrege,
France perdit ce, qu’à perdu Hollande.

France perdit ce, qu’à perdu Hollande: Lefèvre d’ Etaples en Erasmus stierven in 1536 het vermoedelijke jaar van het begin van de liefde voor Délie

commentaar

wanneer de kwaliteiten van een benoemd gebeuren gescheiden worden van hun gebeuren en als kwaliteit verzelfstandigen tot een benoemd gebeuren, bekleedt het nieuwbakken gebeuren zich vaak vaneigens met de tegengestelde kwaliteiten van het originaire gebeuren omdat het door distinctiedrift de differentiatie van het benoemen volgt.
op die wijze is elke recursie een verwikkeling en ook een corruptie van het eerdere gebeuren en derhalve is elke recursie van de recursie ook een bestendiging van het rot in functie van het verweer tegen het rot.
het platoonse uitzuiveren en de idolatrie zoals dat in dizain 143 bij Scève kan gelezen worden, kan men dus ook meteen lezen als decadentie, als degradatie: net zoals de meest edele der smeedkunsten, het filigrain, eens men het verbastert tot een productieproces waarin er van enige verweving geen sprake meer is, in de ‘vooruitgang’ verloren gaat tot namaak van het affe dat het nooit kan zijn (aangezien het nooit als dusdanig begonnen is).

insgelijks verloopt het vaak in de relatievorming: daar waar het gebeuren van het beminnen de eigenliefde gaandeweg verweeft tot een weefsel van verbondenheid kan onder dat weefsel ongezien de (zelf)haat welig tieren.
wat tot stand komt nodigt de ondergang uit van wat nog komen moet door zichzelf te willen beschermen met wat er reeds tot stand gekomen is…

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
This website uses the awesome plugin.