Categorieën
Grafiek Harusmuze

Harusmuze #291

het schone geheim wil onthuld worden


// “u hebt momenteel geen undorechten op uw rekening, doe een bijkomende storting om verder te gaan”
https://en.wikipedia.org/wiki/Bagua#/media/File:DualerAufbau.JPG

凡益之道 與時偕行

De HARUSMUZE is een eigentijds interactief orakelprogramma, het Beginsel van een generatief schrijfprogramma gebaseerd op het Boek der Veranderingen, de I Tjing.
De dagroutine ervan (20 min tot 1-2u praktijk’, 2-20 min leestijd) biedt de gebruiker ook een dagelijks hernieuwde kennismaking aan met de immens rijke denkwereld van de I Tjing

hexagram 27  (yí) –  “Voedsel” 

I (頤) – “Ie” – voeding, cultiveren – “Cultiveer jouw Ie, jouw innerlijke voeding”

291 – het schone geheim wil onthuld worden

input

https://dirkvekemans.be/2018/11/22/harusmuze-157/

commentaar dv@YDE


Het schone verbergt zich om onthuld te worden.

Post coitum omne animal triste est, sive gallus et mulier‘ zo schreef de legendarisch misogyne dichter Ovidius. We moeten nog uitzoeken hoe het daar precies zat met Ovidius en de vrouwen, maar het citaat betekent zoveel als: ‘na de coïtus is ieder dier triest behalve de haan en de vrouw’.

Het duidt ewa op de spraakverwarring rond het geven en nemen in de seksuele uitwisseling: de vrouw ‘geeft’ haar lichaam, dat hoor je vaak, maar strikt biologisch gezien is zij degene die het haar benodigde zaad onttrekt aan de man.

De attractieve vrouw als ‘mensonge‘ gaan zien, inclusief de systematische Modernistische vrouwenhaat die in die vernieuwde vorm weer opgepikt werd door Baudelaire: het is allemaal het gevolg van hetzelfde aloude verhaaltje van de man die wordt ‘verleid’ tot penetratie en ejaculatie en zich daardoor in ‘zijn’ ongeluk stort.

Je kan dus dus al te makkelijk lezen als een ietwat nijdige reactie van de man op het ‘genomen’ worden door de vrouw, een meermaals gebruikte en misbruikte feminiene en feministische strategie. Het is maar wat je van een analyse van een dynamiek verwacht of waartoe je de uitleg wil aanwenden die bepaalt welke richting het uitgaat.
Elke differentie is tweepolig en kan dus op volstrekt egale wijze in beide richtingen worden ‘weaponised’: als harpoenisering van de fallus of de vagina als wolvenklem.

“Ik heb u goed bij uw pietje gehad”, ook het ‘volk’ blijft hierin wijs. En Nietzsche trapt op zijn baldadig Nietzscheaanse wijze een open deur in als hij zegt dat vrouwen enkel willen bevrucht worden (zonder erbij te willen zeggen dat mannen enkel willen penetreren en dat de bevruchting voor hen een ‘noodzakelijk kwaad’ is)

Van dit soort al dan niet veredelde volkswijsheden naar bv de Spurs-Epurons tekst van Derrida over de vrouw en over Nietzsche en de vrouw, is een minder grote stap dan het lijkt. Ook daar gaat het immers over de dynamiek van geven en nemen en over het veinzen, de waarheid en het vergeten van beiden in de vergeetput van de taal, waar elke uitlating uiteindelijk verweesd achterblijft als een vergeten paraplu.

Van het schone evenwel weerom geen spoor.

rev. dv@DAG

Geef uw commentaar

Uw interpretatie van of commentaar op deze uitspraak van de Harusmuze is erg welkom. Plaats die gewoon als ‘reactie’ onderaan deze post.
Bij validatie wordt uw inzending dan bij de eerstvolgende revisie van dit bestand onder dit kader toegevoegd.

Harusmuze uitspraken bij Hexagram 27 – 頤

~

copyright ‘ViLT //dagwerk van dirk vekemans’:
CC0 1.0 Universal (CC0 1.0) Public Domain Dedication

contact: dirkvekemans@yahoo.com

VOLG dirkvekemans.be
Vul je mailadres hieronder in en je krijgt elke dag het werk zo in je mailbox, gratis. jouw mailadres wordt verder niet gedeeld, gebruikt of anderszins bekend gemaakt. Met opzeglink in elke mail.

de
Neue Kathedrale des erotischen Elends
wil onafhankelijk blijven publiceren, zónder subsidie of commerciële sponsors
en dus ook zónder (al dan niet verdoken) exploitatie van gebruikersdata
en geheel vrij van reclame.

steun de NKdeE en de Vrije Lyriek
en koop een Radio Klebnikov CD op BANDCAMP:

Geef een reactie

This website uses the awesome plugin.