Categorieën
Grafiek Harusmuze lyriek

Harusmuze #65

wat je kan noemen heb je niet nodig

https://en.wikipedia.org/wiki/Bagua#/media/File:DualerAufbau.JPG

凡益之道 與時偕行

De HARUSMUZE is een eigentijds interactief orakelprogramma, het Beginsel van een generatief schrijfprogramma gebaseerd op het Boek der Veranderingen, de I Tjing.
De dagroutine ervan (20 min tot 1-2u praktijk’, 2-20 min leestijd) biedt de gebruiker ook een dagelijks hernieuwde kennismaking aan met de immens rijke denkwereld van de I Tjing

hexagram 27  (yí) –  “Voedsel” 

I (頤) – “Ie” – voeding, cultiveren – “Cultiveer jouw Ie, jouw innerlijke voeding”

 65 – wat je kan noemen heb je niet nodig

commentaar

het benoembare betreft behoeftes die je hebt, het voelen van gebrek aan iets dat je niet hebt. je denkt dan dat je het benoembare nodig hebt.

maar je weet nooit wat je wil, want dat voel je niet. niet als je aan het niet-hebben bent, in de gebrekkigheid van de behoefte, maar anders ook niet, zolang je het niet voelt. de wijze die aan de behoeftigheid verzaakt voelt niets, hij voelt zich ook niet hemels want zijn wil is henen.

de meeste mensen echter berusten in de hel van hun behoeftigheid en overstelpen zichzelf en de ander met geschenken, met brol, de talige verpakking van het geven.

nood is het voelen van wat je wil wilt. als je nood voelt zal je het geweten hebben. je wordt er helemaal wild van. maar je weet nooit wat je wanneer wil, je voelt het alleen als je wil het wilt. in de nood is er geen rust, tot je wil voldaan is.

de hemel van de rust is geen eeuwige hemel maar het gebaar van het geven van voldoening aan jezelf en de ander. het moet niet, maar het kan op elk moment. ’t hangt er dus alleen van af wat je wil en wanneer want nood breekt elke wet en dan weet je eindelijk wat je wil.

heel eventjes toch. de hemel op aarde krijg je niet, je kan hem enkel geven.

Geef uw commentaar

Uw interpretatie van of commentaar op deze uitspraak van de Harusmuze is erg welkom. Plaats die gewoon als ‘reactie’ onderaan deze post.
Bij validatie wordt uw inzending dan bij de eerstvolgende revisie van dit bestand onder dit kader toegevoegd.

Harusmuze uitspraken bij Hexagram 27 – 頤

~

copyright ‘ViLT //dagwerk van dirk vekemans’:
CC0 1.0 Universal (CC0 1.0) Public Domain Dedication

dit werk is met liefde opgedragen aan de arbeider, huizenbouwer, muzikant en kunstschilder Julien Vekemans (26/06-1940 – 09/11-2007)

contact: dirkvekemans@yahoo.com

VOLG dirkvekemans.be
Vul je mailadres hieronder in en je krijgt elke dag het werk zo in je mailbox, gratis. jouw mailadres wordt verder niet gedeeld, gebruikt of anderszins bekend gemaakt. Met opzeglink in elke mail.

de
Neue Kathedrale des erotischen Elends
wil onafhankelijk blijven publiceren, zónder subsidie of commerciële sponsors
en dus ook zónder (al dan niet verdoken) exploitatie van gebruikersdata
en geheel vrij van reclame.

steun de NKdeE en de Vrije Lyriek
en koop een Radio Klebnikov CD op BANDCAMP:

This website uses the awesome plugin.