Categorieën
Grafiek Harusmuze lyriek

Harusmuze #3

onvoltooid straalt de terp van de toekomst

 3 – onvoltooid straalt de terp van de toekomst

hexagram 22 (bì) – “Verfraaien”

de HARUSMUZE is een eigentijds orakel, een NKdeE schrijfprogramma gebaseerd op het Boek der Veranderingen, de I Tjing. het programma heeft 520 (?) orakelspreuken als uitvoer, maar die zijn zelf nog aan verandering onderhevig.

commentaar

we beseffen het of we beseffen het niet, maar we leven al efkens met z’n allen in de onvoltooid verleden toekomst. dat komt omdat we het groeiplafond van onze soort in deze leefomgeving hebben bereikt en we dus gewoon geen kant meer opkunnen: onze mogelijkheden zijn van onbeperkt en ’the sky is the limit’ verworden tot ‘hoe gaan we in hemelsnaam de volgende 50 jaar overleven?’

dat maakt dat de toekomst determinerend is voor het heden. de zekerheid van het hier en nu komt te vervallen in functie van de zekerheid omtrent wat ons te wachten staat als we niet hier en nu dit en dat doen.

als we de toekomst weigeren, zullen we misschien niet dadelijk allemaal sterven, maar de gevolgen zijn zo catastrofaal dat ze ondenkbaar worden. en wat erger is (want wij zijn ontzettend goed in het verhullen van de waaarheis voor ons zelf) : onbetaalbaar.

in de GeldRuimte die we voor onszelf hebben aangemaakt is dat allesbepalend: het determineert al onze gedragingen. het kapitaal is immers de directe vertaling van de kosmische entropie in onze leefwereld, hoe de macrocosmos de microcosmos ‘is’: er is dus geen ontkomen aan.

er is geen keuze, al het gesemmel, elke ideologie is louter tijdverlies, dus misdadig want het kost mensenlevens. mensenlevens in een reeds bepaalde, maar nog onvoltooide toekomst: de toekomst is nog een onvoltooid verleden toekomst maar we zien het al gebeuren…en niemand kan er wat aan veranderen.

een geldige ethiek kan enkel een ethiek zijn die het opdoemde dilemma van de hartverscheurende keuze vermijden kan.

in dat gebeuren van de onvoltooid verleden toekomst zien wij, bewoners van de lage landen de artificiële terp van Hoger-Hasselt in de afgrijselijke jaren ’40 van deze eeuw al verschijnen. het is misschien niet wat je zou willen, maar het is wel een lichtpunt, een laseraanduiding van de Hoop van het Haalbare…

geef hieronder uw eigen commentaar op deze uitspraak van de Harusmuze.
die wordt dan opgenomen in de volgende Omwenteling
vermeld uw mailadres als u persoonlijk antwoord wil krijgen (uw mailadres wordt niet publiek gemaakt)
vermeld uw website als u een link daarnaar bij uw commentaar wenst

scève

Ton doulx venin, grace tienne, me fit
Idolatrer en ta divine image
Dont l’oeil credule ignoramment meffit
Pour non preveoir a mon futur dommage.
Car te immolant ce mien coeur pour hommage
Sacrifia avec l’Ame la vie.
Doncques tu fus, ô liberté ravie,
Donnée en proye a toute ingratitude:
Doncques espere avec deceue envie
Aux bas Enfers trouver beatitude.