Categorieën
Grafiek Harusmuze lyriek

Harusmuze #3

onvoltooid straalt de terp van de toekomst

https://en.wikipedia.org/wiki/Bagua#/media/File:DualerAufbau.JPG

凡益之道 與時偕行

De HARUSMUZE is een eigentijds interactief orakelprogramma, het Beginsel van een generatief schrijfprogramma gebaseerd op het Boek der Veranderingen, de I Tjing.
De dagroutine ervan (20 min tot 1-2u praktijk’, 2-20 min leestijd) biedt de gebruiker ook een dagelijks hernieuwde kennismaking aan met de immens rijke denkwereld van de I Tjing

 3 – onvoltooid straalt de terp van de toekomst

Hexagram 22 (bì) – “verfraaien”

alt. PI (否) – “Pee” – bevrijding, loslaten –
‘pee van de negatieve gedachten”- ‘pay your dues to heavenly beauty’

commentaar dv@XFR

We beseffen het of we beseffen het niet, maar we leven al efkens met z’n allen in de onvoltooid verleden toekomst. dat komt omdat we het groeiplafond van onze soort in deze leefomgeving hebben bereikt en we dus gewoon geen kant meer op kunnen: onze mogelijkheden zijn van ‘onbeperkt’ en ’the sky is the limit’ verworden tot ‘hoe gaan we in hemelsnaam de volgende 50 jaar overleven?’

Dat maakt dat de toekomst determinerend is voor het heden. De zekerheid van het hier en nu komt te vervallen in functie van de zekerheid omtrent wat ons te wachten staat als we niet hier en nu dit en dat doen.

Als we de toekomst weigeren, zullen we misschien niet dadelijk allemaal sterven, maar de gevolgen zijn zo catastrofaal dat ze ondenkbaar worden. En wat erger is (want wij zijn ontzettend goed in het verhullen van de waarheid voor ons zelf) : onbetaalbaar.

In de GeldRuimte, de humane habitat die we voor onszelf hebben aangemaakt is dat allesbepalend: het determineert al onze gedragingen. Het kapitaal is immers de directe vertaling van de kosmische entropie in onze leefwereld, hoe de macrocosmos de microcosmos ‘is’: er is dus geen ontkomen aan.

Er is geen keuze, al het gepalaver, elke ideologie is louter tijdverlies, dus misdadig want het kost tijd en dus mensenlevens. Mensenlevens in een reeds bepaalde, maar nog onvoltooide toekomst: de toekomst is nog een onvoltooid verleden toekomst maar we zien het al gebeuren…en niemand kan er wat aan veranderen, dus praten over wiens schuld het allemaal is, heeft hoegenaamd geen zin.

Een geldige, een valideerbare ethiek kan enkel een ethiek zijn die het opdoemde dilemma van de hartverscheurende keuze vermijden wil en kan.

rev. dv@CIJ

Harusmuze uitspraken bij hexagram 22 – 賁

~

copyright ‘ViLT //dagwerk van dirk vekemans’:
CC0 1.0 Universal (CC0 1.0) Public Domain Dedication

contact: dirkvekemans@yahoo.com

VOLG dirkvekemans.be
Vul je mailadres hieronder in en je krijgt elke dag het werk zo in je mailbox, gratis. jouw mailadres wordt verder niet gedeeld, gebruikt of anderszins bekend gemaakt. Met opzeglink in elke mail.

de
Neue Kathedrale des erotischen Elends
wil onafhankelijk blijven publiceren, zónder subsidie of commerciële sponsors
en dus ook zónder (al dan niet verdoken) exploitatie van gebruikersdata
en geheel vrij van reclame.

steun de NKdeE en de Vrije Lyriek
en koop een Radio Klebnikov CD op BANDCAMP:

This website uses the awesome plugin.