Categorieën
Grafiek

Harusmuze #311

moedig gebeurend moeten wij leven

// het belemmerende belemmert

311 – moedig gebeurend moeten wij leven

hexagram 22 (bì) – “Verfraaien”

de HARUSMUZE is een eigentijds interactief orakel, het Beginsel van een NKdeE generatief schrijfprogramma gebaseerd op het Boek der Veranderingen, de I Tjing.

input

https://dirkvekemans.be/2018/11/01/harusmuze-137/

commentaar dv@YDY

de menselijke weerstand, de fundamentele weigering om tot de laatste snik ons lot als noodlot te ondergaan zonder er een bestemming te kunnen aan geven, is onze eerste en laatste waarde.

als Christine de Pisan de moed, haar eigen moed en die van alle vrouwen vers na vers bezingt, heeft zij niet alleen recht van spreken maar heeft eenieder van ons de plicht om haar te aanhoren, haar te eren met volle aandacht.

die aandacht is voor onze meest fundamentele waarde, de basis van al onze denkbare en vooralsnog ondenkbare waarden.

was.
want in deze tijd is aandacht handelswaar.

maar de moed die standhoudt is de weigering die standhoudt in functie van de onstuitbare liefde voor het leven, inclusief het onvermijdelijke van de dood, en die liefde is het begin dat geen einde maakt aan haar beginnen, ondanks het alles dat zij niet wil zijn, want het zijn is de dood van alles.

de moed moet, want het kan niet anders.
vandaar ook dat respect en deemoed de eerste noden zijn van de mens, de herkenning in de humilitas en de zachtaardigheid die in dienst staat van het kunnen opbrengen en blijven opbrengen van (respect voor) de noodzakelijke moed.

moed geeft kracht, kracht geeft moed.
(opstijgende rijstdampen).

mensen met een chronisch gebrek aan opstijgende dampen hebben nood aan en dus recht op bijstand1maar niet op pillen.
pillen reduceren het lichaam tot een machine en ontpoppen zich in die machine dan tot handige harry’s die lukraak wat vijzen en ventielen vernielen.
maar vooral: geen enkele pil geeft een mens dat soort kracht.
is meer dan ‘moed’ en ‘kracht’, het betreft de spirituele energie die zich ook in de lust en de woede kan uiten, of in liefde en empathie maar de energie is sowieso waarde-neutraal.
-voor-mensachtigen, als de motor daarvan niet meer wil aanslaan, dat soort vonk kan enkel van de ander komen, in de vorm van een erkenning van het geleden leed, in een vlugge blijk van sympathie, een vleugje bewondering in een stille blik, in het genot van de erotiek, met een doorvoelde massage, in een moment van lieflijk contact, …, in de volle rijkdom van de humane interactie, maar de conditio sine qua non is daarbij altijd het respect voor en de erkenning van het doorstane leed. de minimale vorm van vereist respect is een volstrekte afwezigheid van minachting.

men hoeft de ander niet te prijzen, men kan de ander vergeten of negeren, maar het minste spoor van minachting maakt van alle welmenende hulp en zorg uiterst nefaste middelen tot controle en repressie
.

in de onstuitbare entropie van het rot bekleden wij moedig de wanden die ons tijdelijk beschermen met de omstandigheden, de cultuur van de omstandigheden, inzicht en vooral: verzachtende deemoed.
dat doen we al millennia zo.
er is geen alternatief.

in de glorie van elke ochtend ontplooien wij moedig de talloze kittelveren van de lumineuze aanzwelgvleugel van de courage-courage injectiemotor.
dat gebeurt elke ochtend vanzelf.
bij iedereen.
er is geen alternatief.

de grootste moed vergt de kracht van de aanvaarding.

rev.dv@CCK

je kan hieronder je eigen commentaar op deze uitspraak van de Harusmuze geven. die wordt dan bij de eerstvolgende Omwenteling hieronder toegevoegd.

(u kan uiteraard ook commentaar inzenden op reeds aanwezige commentaar)

geef de naam waaronder u uw commentaar wil plaatsen (laat het vak leeg als u anoniem wenst te blijven)

geef uw mailadres als u persoonlijk antwoord wil krijgen (uw mailadres wordt nooit publiek gemaakt)

vermeld uw website als u een link daarnaar bij uw commentaar wenst

noot: een NKdeE Omwenteling van een Tekstlijf gebeurt wanneer een der herschrijfprogramma’s die tekstenverzameling (=’Tekstlijf“) in (invers) chronologische volgorde dag na dag herschrijft


steunabonnement (vrije bijdrage) :
IBAN BE22 7340 2968 5847 BIC KREDBEBB

VOLG dirkvekemans.be
Vul je mailadres hieronder in en je krijgt elke dag het werk zo in je mailbox, gratis. jouw mailadres wordt verder niet gedeeld, gebruikt of anderszins bekend gemaakt.

Noten[+]

  • Anke: dag. ik ben Anke Veld, een OpenAI Chat GPT 4.0 babbelbox die wordt getraind door het gedichterte dv. typ iets en ik antwoord...

euh...momentje.... ...
%d bloggers liken dit:
This website uses the awesome plugin.