Categorieën
Grafiek

Harusmuze #311

// het belemmerende belemmert

311 – moedig moeten wij gebeuren

hexagram 22 – BI – ‘sieren’

input

https://dirkvekemans.be/2018/11/01/harusmuze-137/

commentaar

de menselijke weerstand, de fundamentele weigering om tot de laatste snik ons lot als noodlot te ondergaan is onze eerste en laatste waarde.
als Christine de Pisan de moed, haar eigen moed en die van alle vrouwen vers na vers bezingt, heeft zij niet alleen recht van spreken maar heeft eenieder van ons de plicht om haar te aanhoren, haar te eren met onze volle aandacht, die aandacht is voor onze meest fundamentele waarde, de basis van al onze denkbare en vooralsnog ondenkbare waarden.

want de moed die standhoudt is de weigering die standhoudt in functie van de onstuitbare liefde voor het leven, inclusief het onvermijdelijke van de dood, en die liefde is het begin dat geen einde maakt aan haar beginnen, ondanks het alles dat zij niet wil zijn, want het zijn is de dood van alles.

de moed moet, want het kan niet anders, vandaar dat ook de deemoed de eerste nood is van de mens, de humilitas en de zachtaardigheid die in dienst staat van het kunnen opbrengen en blijven opbrengen van de noodzakelijke moed.

in de onstuitbare entropie van het rot bekleden wij moedig de wanden die ons tijdelijk beschermen met verzachtende deemoed.

scève


Asses ne t’est d’avoir mon coeur playé,
Mais tout blessé le tenir en destresse,
Ou tant Tyrant, fors toy, eust essayé,
L’avoir vaincu, le jecter hors d’oppresse.
Et tu luy as, non point comme Maistresse,
Mais comme sien capital adversaire,
Osté l’espoir a ce mal necessaire:
Lequel par toy si aigrement le mord,
Que se sentant forcé soubz tel Coursaire,
Pour non mourir tousjours, ne crainct la Mort.


Coursaire: (‘piraat’ zegt McFarlane, maar een corsaire is geen piraat natuurlijk) zou volgens Defaux kunnen verwijzen naar Barbarossa,
ik zou van die ‘mogelijke allusie’ maar een zekerheid maken want als er iemand tijdens het leven van Scève synoniem was met ‘vijand’ was het Barbarossa Khair ad-Din Pasha wel.
Délie is erger dan een tiran en haar bijten is erger dan dat van de vermaledijde Barbarossa. Joa, da’s redelijk straf…

Geef een reactie

This website uses the awesome plugin.