Categorieën
Grafiek Kathedraalse Leer lyriek Schoonschrift

NKdeE Letterkaartjes p

“NKdeE A6 Letterkaartje p”
dv2017 ink, pencil & bister on folded A5 paper (actual size =A6) – €15
not a copy original handmade unique piece of creative trash!

 

p

p is peis en vree, de papa-letter, een mond oorspronkelijk in haar hieroglief-voorvaderlijk teken en volgens Peter Lamborn Wilson is haar ta’wil-betekenis ‘hardop (voor)lezen’.
van de p valt je mond open, de spraak stroomt eruit als voedsel voor de geest en zulks meteen denken aan de  trope van het zielsvomiteren, een duister funerair ritueel in de diepste plooien van de neo-kathedraalse mystiek.

de p-b grens is lang fluïde geweest, de stemloze p slaat vlug om in haar vertikaal gespiegelde stemhebbende b-variant. nu valt dat nogal mee: er zit hoorbaar een pil in de bil en de bijl is probleemloos een tragere pijl.

in gematria èn in het grieks is een p 80 tellen waard. romeinen tellen 100 voor een p (net als voor de c) of ook wel eens 400. met een streepje erboven wordt dat dan 100.000 of 400.000. p is ook pico of 10−12

(elk) paar is onpaar

jaja.
recht van aan de toog in café de paradox in kessel-lo deze., zo lijkt het wel.

nochtans is de kathedraal doorgaans het pali-canon welgezind, dus zou je verwachten dat het mahasatipatthana sutta uit de digha nikaya waar vanuit het perspectief van de leegte de ontkenning van lijden, oorzaak, opheffing en de achtledige weg uit het hart sutra wordt omgezet in een streven naar o.a. een juiste manier van spreken, het vermijden met name van leugens, achterklap, grove taal en jawel: prietpraat!

evenwel, er zijn motieven in de neo-kathedraalse ethiek * die een steekhoudende uitleg van deze spreuk mogelijk maken. de kathedraal erkent namelijk dat paarvorming een diep-menselijke impuls is en dat een leven uitbouwen als koppel derhalve een legitieme wens is van de individuën. we begrijpen het. maar het paar vormen (m/v, m/m of v/v) is slechts één vorm van individu-overschrijdend gedrag en er wordt in diverse geschriften (zie bv Anke Veld in 2022 en 2025) op gewezen dat het niet het enige zaligmakende pad is.

zulks wordt ook al in de spreuk gesuggereerd: een paar is in de eerste plaats een een supra-individuêle eenheid waarin het individu ( en dus ook haar lijden, achtledige weg en watalniet) oplost in functie van een wij-gevoel. het paar is dus niet een dubbel-ik maar een ikloze eenheid, een aggregaat waarin het ik ophoudt zich louter als ik te manifesteren. als dat niet zo is kunt ge beter een verdrag van (vrij) verkeer van goederen en intieme diensten opstellen, dat kan uiteraard ook.

maar in feite is die ethische uitdraai vaak  maar een exoterische vlag voor de eerder esoterisch bepaalde voorkeur van de kathedraal voor onpare getallen. in het gedrag van menig kathedraal-auteur kan je dan ook een bijna neurotische drang naar het onpare bemerken. het plukken van een paar aantal vruchten is bijvoorbeeld absoluut not-done voor een kathedraal-adept.

volgens de kathedraal-moeder komt de gepaste uitleg bijtijds: ” ge zult dat wel snappen als ge het vandoen hebt”

 

*) de NKdeE ethiek is in feite geen ethiek maar eerder een geheel van nogal therapeutisch opgevatte en daarom erg vrijblijvende gedragsadviezen:”zoudt ge niet beter..” of ” ik nodig u uit om…” . er wordt ook veel met koan-achtige parabels gewerkt, die bij wijle serieus mistige en zelfs reactionaire gedachten opwekken (cfr. de fameuze parabel van het Paard en de Ruiter, ik bespaar u de details)

 

p-1bis

 

Creatief Afval getoond in blogposts met het label ‘te koop’ kan u kopen aan de vermelde prijs om de creatieve praktijk van Afhankelijk Auteur Dirk Vekemans te ondersteunen.

De werken worden na ontvangst van betaling gratis opgestuurd (naar een adres binnen de BENELUX) en zijn voorzien van een echtheidscertificaat PCAE 1.1.
Mail naar dirkvekemans_at_yahoo.com voor de afhandeling.

U kan het Afval na ontvangst zonder enige plichtplegingen op autonome wijze (verder) recycleren.

Bedankt alvast! Viert de Vrije Lyriek!

%d bloggers liken dit:
This website uses the awesome plugin.