Categorieën
LAIS

voor diana

slierteen

Ik heb een stem gehoord deze avond
Die mijn dag aan eeuwigheid deed klinken
Niets nieuws was het dat mijn gehoor daar vond
Want ik hoorde mij in jou weerklinken:
Teder strelen dat in ons bezinken
Wil & niets nog van ons vragen, stilstand
Wil in dagen, een einde hand in hand.
Ik heb geluid gehoord die stilte eist
Witte kern van de immense brand:
Jouw liefde die mijn liefde ziet, verrijst.

DIANA, een reeks van 449 dizains is een hedendaagse herschikking van de Délie van Maurice Scève, een werk, verschenen in 1544, dat op haar beurt veelvuldig verwijst naar de 366 canzioniere (del vario stile) van Francesco Petrarca’s grote Liedboek. Een dizain, in de strikte vorm die Scève (en ook ik nu) hanteerde, bestaat uit tien verzen van tien lettergrepen in een vast rijmschema (ababbccdcd).

Geef een reactie

This website uses the awesome plugin.