Categorieën
LAIS

vuur

dwijnen

Met het ranke, het reine van woorden
Die tot niets verdwijnen in hun zinnen,
In de klaarte van het hoge noorden
Waar het zonlicht licht in licht beminnen
Wil, opdat het onze kan beginnen;
In een verstrengeling van ik & jij
Tot wij, opdat het groter, mooier zij
Zo vraag ik nu & steeds jouw hand ter hand
Zo gaaf wil ik jou eeuwig aan mijn zij,
Zo traag beleef ik onze wereldbrand.

DIANA, een reeks van 449 dizains is een hedendaagse herschikking van de Délie van Maurice Scève, een werk, verschenen in 1544, dat op haar beurt veelvuldig verwijst naar de 366 canzioniere (del vario stile) van Francesco Petrarca’s grote Liedboek. Een dizain, in de strikte vorm die Scève (en ook ik nu) hanteerde, bestaat uit tien verzen van tien lettergrepen in een vast rijmschema (ababbccdcd).

Geef een reactie

This website uses the awesome plugin.