Categorieën
Harusmuze LAIS lyriek NKdeE Tarot P'Tix

CEA

T:CKn IT: 55

P’TiX CEA-KUV – invoer: chromo Ken Uw Volk – Reeks 39-1 – AI in de kleuring

vanaf CAD is er gestart met een subroutine van het P’TiX programma die als invoer niet de 52 inktvlekken neemt, maar 310 chromo-prentjes destijds uitgegeven door de Antwerpse firma Chromodienst de BEUKELAAR onder de titel “Ken Uw Volk“.

P’TiX?

ik vind de laatste jaren veel rust en troost in het tekenen. gewoon tekenen met een potlood en een gom op papier.
om mijzelf in die activiteit aan te moedigen en verder te ontwikkelen, bedacht ik de P’TiX routine.

=>

P’TiX werkt met een vaste, cyclische invoer.
ik neem elke dag de volgende van de 52 beschikbare vlekken in inkt en bister op karton en ga daarmee aan de slag.
het resultaat is dan de ‘uitvoer‘ van het programma.
hoe langer ik de routine kan aanhouden, hoe groter de kwaliteit van de uitvoer als invoer voor het te trainen AI-model.

de P’TiX uitvoer (de tekeningen) kan je, consecutief geordend op nummer van invoer (de 52 inktvlekken), raadplegen via het P’TiX Invoer tabel:

P’TiX invoer TABEL

Klik op het PI-cijfer om de invoer met hun uitvoer tot nog toe te bekijken:

12345678
910111213141516
1718192021222324
2526272829303132
3334353637383940
4142434445464748
49505152

oja: ik beschrijf (de routines van) al mijn bezigheden als programma’s, want voor mij zijn ze dat ook, al sinds 2017.

geheel mijn creatieve praktijk verloopt (geprogrammeerd in vaste routines door mijzelf, en dus) routineus.

het culturele paradigma van het boek is m.i. thans geheel opgeschoven naar het paradigma van het (interactieve) programma.

deze werkwijze was voor mij dan ook geen keuze, maar een vanzelfsprekendheid.
het geheel van mijn consistente routines biedt mij de stabiliteit die ik nodig heb als auteur en als mens. sinds de tijd dat ik deze manier van werken ontdekte, wil ik niets anders meer. het ontdekken was voor mij een ware revelatie.

in een woord: het werk geeft mij rust en een gevoel van verbondenheid.
dat lijkt mij van onschatbare waarde in deze extreme tijden.

hoe dan ook: ik vaar er wel bij, het sterkt mij en ik leer elke dag ontzettend veel bij.
ik kan (althans delen van) mijn werkwijze dan ook met een warm hart aanbevelen, sowieso omwille van het heilzame, helende effect ervan.

oja 2: de vaste, dagelijkse en vooral aangehouden routine maakt het ook mogelijk om mijn persoonlijke manier van tekenen te bewaren met behulp van AI Deep Learning technieken en zo de opgedane inzichten en werkende modellen aan te wenden voor educatieve doeleinden.

zulks kan sinds kort, en het werk zelf doet mij deugd genoeg, dus waarom niet?dv@CEE – rev. dv@CEI

gedicht

LAIS CCCCXXVI

voor Jacques Hamelink

verstoord door van vergeten gedachten
de korsten, de kuilen, de keien, de
betonwonden, ontwaken haar krachten.
winddoorwoelde zeewalg opvrijende
is d' erg irritante, bakkeleiende
menswoekering (aurorakotssliertje
in het blauw gapend ochtendkwartiertje).
blaast ’s een eeuw en weg is de plaag.
Gaia vindt vast een ander pleziertje.

invoer (2017) – rev. dv@CEA

P’TiX CEA- invoer nr. 36AI enkel in de kleuring (Neural Filters)
OVER P’TiX

P’TiX is een artisanaal grafisch programma waarbij gebruikers (‘kunstenaars’) per dag minstens één verhalende potloodtekening in vierkant formaat maken van één van de 52 invoervlekken in inkt en bister.

de uitvoer kan worden gebruikt voor educatieve doeleinden en is gratis beschikbaar.

de tekeningen zijn gegarandeerd 100% handmatig, de computer wordt alleen gebruikt voor het scannen en inkleuren, zonder wijzigingen in de oorspronkelijke tekening1als ‘watermerk’ om de authenticiteit te garanderen werden de door een defect in de scanner veroorzaakte ‘strepen’ in het bewerkingsproces behouden..

de uitvoer kan ook worden gebruikt om Deep Learning-modellen optimaal te trainen in de tekenkunst, zodat uiteindelijk iedereen zijn eigen visuele taal en grafische stijl zou kunnen ontwikkelen op manieren die voorheen ondenkbaar waren.

downloadbare sets van de tekeningen zijn in voorbereiding.

P’TiX moedigt, als creatieve tekenmethode, het maken van fouten en het leren daarvan aan 2in het tekenen, net als in de (geïmproviseerde) muziek, bestaan er geen fouten. als je een ‘fout’ maakt herhaal je die gewoon tot het een nieuwe regel is, er schuilt een lichte vorm van rebellie in de code van de routine, waardoor het een bron van eindeloos tekenplezier en meteen ook een therapeutische uitlaatklep is en kan zijn.

Vanaf CHd (30 augustus 2023) werkt het P’TiX programma als abstraherende ‘aquarellenfabriek‘. Elke tekening op basis van een vlek wordt de volgende dag ingekleurd met waterverf en op de derde dag bijgewerkt met Oost-Indische inkt. De brute inkleuring wordt gebruikt in het Collage 2.0 programma.

NKdeE 2023 – copyright:
CC0 1.0 Universal (CC0 1.0) Public Domain Dedication

Translated with DeepL – rev. dv-ChatGPT@CEB

P’TiX invoer TABEL

Klik op het PI-cijfer om de invoer met hun uitvoer tot nog toe te bekijken:

12345678
910111213141516
1718192021222324
2526272829303132
3334353637383940
4142434445464748
49505152

blader invers chronologisch door alle P’TiX uitvoer

P’TiX INDEX

rev. ChatGPT-dv@CEC

i tjing hexagram
CHATGPT (NED)
Hexagram 55 is “Feng” (丰) – “Overvloed” of “Verrijking”

Het hexagram bestaat uit de trigrammen “Li” (vuur) boven “Zhen” (donder) en symboliseert een situatie van overvloed en verrijking. Het vuur staat voor het licht dat doorbreekt na de donder, wat wijst op een tijd van groei en ontwikkeling. Er is sprake van een gestage toename van positieve energie en groeiende welvaart, zowel materieel als spiritueel.

Het hexagram herinnert ons eraan om dankbaar te zijn voor de overvloed die we hebben en om die overvloed te delen met anderen. Het is belangrijk om niet in hebzucht te vervallen, maar om te blijven streven naar een harmonieuze en rechtvaardige samenleving.

In de relatievorm duidt dit hexagram op een periode van groei en ontwikkeling in de relatie. Het is belangrijk om elkaar te blijven steunen en vertrouwen te hebben in de groei en verrijking van de relatie.

In zakelijke aangelegenheden betekent dit hexagram dat er sprake is van succes en welvaart. Het is belangrijk om de juiste keuzes te maken en te blijven werken aan groei en ontwikkeling.

Kortom, Hexagram 55 herinnert ons eraan dat we dankbaar moeten zijn voor de overvloed en verrijking in ons leven en dat we deze overvloed moeten delen met anderen. We moeten blijven streven naar groei en ontwikkeling, terwijl we onze relaties en zakelijke aangelegenheden harmonieus en rechtvaardig houden.

teksten gegenereerd door dv op CAE middels de NKdeE account bij OpenAI –
wikipedia-links nog toe te voegen

H A R U S M U Z E

108 – te veel bananen eten is ook niet goed
303 – minachting troont als god op eigen rot
284 – vooruitgang: verergering van het Rot
90 – alleen de dood beoordeelt de weelde
63 – brandende leegte vol brandende zon
50 – onkruid tiert, het rotte stoeit met het rot

compiled by dv@CGS

https://en.wikipedia.org/wiki/Bagua#/media/File:DualerAufbau.JPG

凡益之道 與時偕行

De HARUSMUZE is een eigentijds interactief orakelprogramma, het Beginsel van een generatief schrijfprogramma gebaseerd op het Boek der Veranderingen, de I Tjing.
De dagroutine ervan (20 min tot 1-2u praktijk’, 2-20 min leestijd) biedt de gebruiker ook een dagelijks hernieuwde kennismaking aan met de immens rijke denkwereld van de I Tjing

Tarotkaart van de dag
NKdeE Tarot Deck 0.3 – KNIGHT OF CUPS – A

De Smith-Waite Tarotkaart die ik trok vanochtend was Ridder van Kelken (Knight of Cups)

Deze kaart werd in 1909 ontworpen door Pamela Colman Smith in opdracht van A.E. Waite en op de markt gebracht door de Rider Company.

Op de Smith-Waite TarotkaartRidder van Kelken” zien we een afbeelding van een ridder te paard. De ridder is gekleed in een glanzend wit-blauw harnas, met Hermes-vleugels op zijn helm als veren. Hij rijdt op een sierlijk grijs paard, dat zijn hoofd naar de kijker toe gebogen houdt. De ridder is gepositioneerd in profiel, en hij rijdt van links naar rechts op de kaart. In zijn rechterhand draagt hij een grote kelk die hij aanreikt. De achtergrond toont een egale blauwe hemel boven een zandvlakte met een kronkelende rivier en een heuvelrij. De signatuur van Pamela Colman Smith staat rechtsonder op de kaart.

De kaart van de “Ridder van Kelken” vertegenwoordigt emoties, romantiek en spirituele zoektocht. De ridder straalt de energie uit van iemand die op zoek is naar emotionele diepgang en spirituele connecties. De kelk die hij aanreikt, symboliseert het aanbieden van zijn eigen gevoelens en kwetsbaarheid aan anderen. De beweging van de ridder van links naar rechts suggereert een innerlijke reis en groei, mogelijk gericht op het verkennen van zijn eigen emoties en relaties.

Vanuit een Kabbalistisch perspectief kan de “Ridder van Kelken” worden geïnterpreteerd als de integratie van waterige elementen (kelken) met de energie van het vuur (ridder). Dit symboliseert de harmonieuze verbinding tussen emoties en actie, waarbij emotionele diepgang wordt omgezet in gepassioneerde inzet.

Volgens het Theosofische perspectief kan de kaart worden gezien als een representatie van het verlangen van de ziel om spirituele groei te bereiken door middel van emotionele ervaringen. De ridder staat voor de zoekende ziel die zijn innerlijke wereld verkent en verrijkt door emotionele verbindingen, terwijl het paard en de rivier de stroming van spirituele energie en bewustzijn vertegenwoordigen.

Samengevat laat de “Ridder van Kelken” zien hoe emotionele diepgang en spirituele zoektocht met elkaar verweven zijn. Het beeld van de ridder te paard, zijn houding en de elementen op de kaart weerspiegelen de overgang van emoties naar actie, van innerlijke verkenning naar uiterlijke expressie. Deze kaart nodigt uit tot introspectie, het omarmen van gevoelens en het streven naar betekenisvolle verbindingen in zowel innerlijke als externe sferen.

Timestamp ChatGPT: 2023-08-16 – rev. dv@CHP

chatlink
NKdeE Bibliografie Tarot

Deze werken consulteer ik om de info van ChatGPT te fact-checken

 • BANSHAF 1998: Banzhaf, Hajo, De Tarot. Het Grote Levensavontuur, Amsterdam, 1998, ISBN 90 637 8394 9
 • BUTTER 1986: Butter, Maureen: De Tarot als synthese van westerse mystiek, Deventer 1986, ISBN 90 202 3845 5
 • DECKER 2002: Decker, Ronald & Dummett, Michael: A History of the Occult Tarot, Richmond 2019 (re-ed.), ISBN 9780715645727
 • FARLEY 2009: Farley, Helen: A Cultural History of Tarot. From Entertainment to Esotericism, London-New York 2009, ISBN 9781848850538
 • KAPLAN 1997 : Kaplan, Aryeh: Sefer Yetsirah. The Book of Creation In Theory and Practice. Revised Edition, San Francisco 1997, ISBN978-0-87728-855-8
 • POLLACK 1997: Pollack, Rachel: Seventy eight degrees of wisdom. A book of Tarot. Revised with a New Preface, Dublin 1997 ISBN 978-0-7115-3572-1
 • PLACE 2005: Place, Robert M.: The Tarot. History, Symbolism, and Divination, New York 2005, ISBN 1-58542-349-1
 • TON 2001: Ton, Jan: Beeld van Tarot, volledig herziene versie, Hilversum 2001, ISBN 90 73140 63 3
 • WAITE 1910: Waite, A.E.: The original Rider Waite. The Pictorial Key to the Tarot. An illustrated Guide, Rider -Penguin, London 2021, ISBN 9781846047244

noot: Deze bibliografie wordt gaandeweg aangevuld met historisch belangrijke werken, hedendaagse academische studies en werken die naar mijn aanvoelen getuigen van een levende en ernstige Tarotpraktijk. Dat laatste betreft dus een louter subjectieve, en erg contingent bepaalde keuze van mij, dv, uit de schier onverwerkbare massa aan bestaande Tarot-publicaties. Of een bepaald werk al dan niet is opgenomen in deze bibliografie impliceert verder geen enkel waardeoordeel van schrijver dezes.

ChatGPT TAROT prompt

Om tot een basistekst te komen die ik vervolgens bewerkte gebruikte ik de ‘prompt’ hieronder die in overleg met ChatGPT werd en verder wordt ontwikkeld.

Een prompt is hoe je de chatbot een vraag stelt. De uitvoer die u krijgt kan verschillen van wat ik kreeg, daar ChatGPT 3.5 ook de context van onze conversatie(s) gebruikt om tot een optimaal resultaat te komen. Zo geef ik ChatGPT ook telkens een voorbeeld mee van hoe ik de vorige kaart bewerkte en geef ik zoveel ik kan feedback vanuit mijn lectuur en wat ik waarneem.

ChatGPT ‘ziet’ immers niet wat er op de kaart staat afgebeeld maar maakt een eigen synthese van de beschrijvingen in het trainingsmateriaal. Een correcte, objectieve beschrijving van de wat er staat afgebeeld is dan ook cruciaal als feedback. En uiteraard is ook wat ik lees bij vanuit de praktijk van anderen van grote waarde voor het leerproces.

# Beschrijf de Smith-Waite-versie van de Tarotkaart [kaartnaam] in 5 alinea's in het Nederlands. 
 # Eerste alinea: beschrijf wat er te zien is op de kaart. 
 # Tweede alinea: wat de kaart vertegenwoordigt. 
 # Derde alinea: uitleg van de kaart vanuit een Kabbalistisch perspectief. 
 # Vierde alinea: uitleg van de kaart vanuit een Theosofisch perspectief. 
 # Vijfde alinea: samenvatting en conclusie.

voor de kaarten uit de Kleine Arcana komt daar nog bij:

# Gebruik in deze versie alstublieft zo goed als het kan genderneutrale taal wanneer u verwijst naar de menselijke figuren die op de kaart worden afgebeeld.

~

copyright ‘ViLT //dagwerk van dirk vekemans’:
CC0 1.0 Universal (CC0 1.0) Public Domain Dedication

dit werk is met liefde opgedragen aan de arbeider, huizenbouwer, muzikant en kunstschilder Julien Vekemans (26/06-1940 – 09/11-2007)

contact: dirkvekemans@yahoo.com

VOLG dirkvekemans.be
Vul je mailadres hieronder in en je krijgt elke dag het werk zo in je mailbox, gratis. jouw mailadres wordt verder niet gedeeld, gebruikt of anderszins bekend gemaakt. Met opzeglink in elke mail.

de
Neue Kathedrale des erotischen Elends
wil onafhankelijk blijven publiceren, zónder subsidie of commerciële sponsors
en dus ook zónder (al dan niet verdoken) exploitatie van gebruikersdata
en geheel vrij van reclame.

steun de NKdeE en de Vrije Lyriek
en koop een Radio Klebnikov CD op BANDCAMP:

Noten[+]

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
This website uses the awesome plugin.