Categorieën
Grafiek Harusmuze

Harusmuze #284

vooruitgang: verergering van het Rot

//elk verval vervalt in een meer besmettelijk verval
https://en.wikipedia.org/wiki/Bagua#/media/File:DualerAufbau.JPG

凡益之道 與時偕行

De HARUSMUZE is een eigentijds interactief orakelprogramma, het Beginsel van een generatief schrijfprogramma gebaseerd op het Boek der Veranderingen, de I Tjing.
De dagroutine ervan (20 min tot 1-2u praktijk’, 2-20 min leestijd) biedt de gebruiker ook een dagelijks hernieuwde kennismaking aan met de immens rijke denkwereld van de I Tjing

Hexagram 55  (Fēng) – “Overvloed”

Feng (豐) – “Fung” – overvloed, vruchtbaarheid – “Fung laat je oogsten wat je zaait”

284 – vooruitgang: verergering van het Rot

input

https://dirkvekemans.be/2018/11/29/harusmuze-164/

22B76
commentaar dv@YCS:

De ontologie, de klassieke Westerse Zijnsleer is de expressie van de menselijke drift om het Gebeuren te infecteren met het eigen Rot: de code, de lopende programma’s van het Zijn en van de Dingen.
Daarbij zijn de talige uitingen van de zijnsleer in de filosofie maar de tijdelijke korstjes op de woedende zweer van het Zijn die haar etter tot in de fijnste filamenten van het menselijk handelen doet vloeien.

De mens zingt, bezingt zijn verval.
Sinds ongeveer 80 generaties gebeurt dat binnen de occidentale cultuur hoofdzakelijk als een fallisch zingen tot de waarheid van het Zijn, een beweging waarin het zijn haar ware aard van compulsieve penetratiedrang, van wil tot infecteren toont.
Het Zijn is een uitgesproken mannelijke, agressieve drang, een Viraliteit, het verschil dat viraal gaat.


Het weze ondertussen wel duidelijk (“klaar tot in den treure”) dat er binnen het verval als noodlottige voortzetting van de entropie geen sprake kan zijn van een terugkeer naar een eerder stadium (cfr. de recente clowneske nostalgie en compleet ridicule pogingen om de mannelijke suprematie en ‘grootsheid’ – ‘make America/Holland great again ‘: men grijpt met hebzuchtige klauwen in een tot modderpoel herdacht verleden):
Je kan als ‘beschaving’ of ‘samenleving’ nooit terug naar een minder ver gevorderd verval, tenzij iemand plots het tijdreizen ontdekt, maar ook dan zou je onherroepelijk het verleden met het rot van het heden infecteren.

Er is geen weg terug.

De darwinistische evolutieleer moet in die zin ook dringend ontdaan worden van haar fallische ontologiseringsdrang die maakt dat elke ‘stap’ in de gedachte wordt geïdentificeerd met een ‘echte’ stap die dan meteen de kwalificatie van ‘stap in de goede richting’ moet krijgen, terwijl het in werkelijkheid een geheel onverschillige voortgang betreft. Voortgang als verval of als opwaardering, het is maar hoe je het bekijken wil. De verval-optie lijkt mij eenvoudiger en verklaart mij beter wat ik zie dan enige Hegeliaanse utopie, maar wie ben ik?

De weg omlaag en omhoog zijn één en dezelfde” dat zei Herakleitos al. Uiteindelijk maakt het weinig of niets uit, maar om dat inzicht (dat overigens veel ouder is dan Herakleitos, die het slechts bracht in een versie die de Oude Grieken konden begrijpen) om te zetten in bruikbare wijsheid, zou ik van mijn NKdeE Bewegingsleer een effectief werkend programma dienen te maken.

Geen idee of dat mij in deze woestenij ooit nog zal lukken. D’r zit ook niemand op te wachten. Soit.

rev. dv@CIK


Geef uw commentaar

Uw interpretatie van of commentaar op deze uitspraak van de Harusmuze is erg welkom. Plaats die gewoon als ‘reactie’ onderaan deze post.
Bij validatie wordt uw inzending dan bij de eerstvolgende revisie van dit bestand onder dit kader toegevoegd.

Harusmuze uitspraken bij hexagram 55 – 豐 

~

copyright ‘ViLT //dagwerk van dirk vekemans’:
CC0 1.0 Universal (CC0 1.0) Public Domain Dedication

dit werk is met liefde opgedragen aan de arbeider, huizenbouwer, muzikant en kunstschilder Julien Vekemans (26/06-1940 – 09/11-2007)

contact: dirkvekemans@yahoo.com

VOLG dirkvekemans.be
Vul je mailadres hieronder in en je krijgt elke dag het werk zo in je mailbox, gratis. jouw mailadres wordt verder niet gedeeld, gebruikt of anderszins bekend gemaakt. Met opzeglink in elke mail.

de
Neue Kathedrale des erotischen Elends
wil onafhankelijk blijven publiceren, zónder subsidie of commerciële sponsors
en dus ook zónder (al dan niet verdoken) exploitatie van gebruikersdata
en geheel vrij van reclame.

steun de NKdeE en de Vrije Lyriek
en koop een Radio Klebnikov CD op BANDCAMP:

This website uses the awesome plugin.