Categorieën
Grafiek Harusmuze

Harusmuze #382

als het je ergert, zet dan jouw ‘het’ af

22B34
https://en.wikipedia.org/wiki/Bagua#/media/File:DualerAufbau.JPG

凡益之道 與時偕行

De HARUSMUZE is een eigentijds interactief orakelprogramma, het Beginsel van een generatief schrijfprogramma gebaseerd op het Boek der Veranderingen, de I Tjing.
De dagroutine ervan (20 min tot 1-2u praktijk’, 2-20 min leestijd) biedt de gebruiker ook een dagelijks hernieuwde kennismaking aan met de immens rijke denkwereld van de I Tjing

exagram 31  (xián)“Verenigen”

XIAN (咸) – “Siën” – verenigen, samenbrengen – “samen skiën zonder k”

382 – als het je ergert, zet dan jouw ‘het’ af
input

https://dirkvekemans.be/2018/08/22/harusmuze-66/

commentaar dv@YGE

Onze ergernis lijkt soms onoplosbaar door in te grijpen in de omgeving die de ergernis veroorzaakt. De verwijderde ‘oorzaak’ wordt dan ogenblikkelijk ingevuld door een variant op wat je verwijderde. Je blijft je maar ergeren, je vindt geen rust. Hoe gebeurt dat zo?

Wel, als we het zo zeggen ‘het ergert mij dat..’ of ‘het stoort mij dat…’, geven we volgens de Harusmuze al wat aan waar we de oplossing kunnen zoeken.

‘Het’ dat jou stoort bestaat (ook voor ontologisch behepten) niet. ‘Het’ is hier immers enkel een functionele semantische leegte, een anonieme aanduiding van een ontbreken die het aangeduide vat in een functionele reeks. Een uitspraak als ‘het regent’ doet hetzelfde.

In ons taalgebruik wemelt het (sic) van die functionele, maar verder semantisch lege plekken.

In het Frans, om maar iets te zeggen, is ‘het’ meestal niet het maar ‘il’*: als het regent is het daar een ‘il’ qui pleut. Dat geeft de leegte wat meer persoonlijkheid, misschien.

Hoe dan ook: ‘het’ is een lege betekenaar, de betekenaar van het lege, een auto-recursief niets dat misschien wel de basis is van alle ‘betekenis’.

Freud heeft het over ‘das Ding’, Jean Oury verbindt dat Freudse Ding uitdrukkelijk met de taoïstische leegte via een neologisme dat Paul Klee’s Gestaltung wil vertalen door te spreken van ‘l ‘enforme’. Maar dat is voor later, elders, als ik het weer niet vergeet.

Elkwegs: als het irritant is, heb je daar niet veel aan, want wat het ook is, het gebeurt, en het irriteert.

Het irritante neemt ook plaats waar het zich kan nestelen, waar het bij uitstek irritant kan zijn, dus pal in de blokkade in je hoofd, daar net waar je niet omheen kan, dus net die plek die je heel de tijd met je bewuste gedachten probeert te ontkennen. Je slaagt er niet in om je gedachten af te ronden en de reden daarvoor, de schuld die plaats je liever buiten jouw ik, dan te moeten gaan onderzoeken waar het schort bij jezelf.

Het stoort jou niet maar wat er gebeurt waar ‘het’ niet mag/kan zijn is daarvan de invulling. Het gebeuren vult nu eenmaal altijd probleemloos alle gaten in de zijnsfictie in, want ‘echt’ hoeft het immers niet te zijn, als ‘het’ maar ‘is’ wat het ‘is’, als het maar werkt in de ontologische functie. Wat wij ‘essentie’ noemen is dus au fond niet meer dan amorfe intensiteit, een tijdelijke belangrijkheid, de verder volstrekt contingente vector van onze aandacht.

“Nee ik mis mijn kind niet het is die vervloekte kakmuziek bij de buren”.

Als je jezelf van dat soort opwellende ergernis wil bevrijden, dien je eerst de eigen noden te erkennen. wanneer dat niet (meer) werkt, dan (pas) kan je maar beter ’s gaan praten met die buren.

Algemener: de ergernis heeft een signaalfunctie, maar vaak wijst ze weg van de ware oorzaak, naar iets dat buiten onze controle ligt.
Het zeuren over de ergernis is dan een vraag om bevestiging van de aangemaakte ontkenning van het eigen probleem.

Zeuren is zo succesvol onder de menselijke gedragingen omdat iedereen van de onzekerheid omtrent de eigen fabeltjes af wil, het is dus een win-win situatie in het negatieve veld, en de gedroomde ingangspoort voor andere nijdigheden.

Het is toch erg, hè!

rev. dv@CIR

Geef uw commentaar

Uw interpretatie van of commentaar op deze uitspraak van de Harusmuze is erg welkom. Plaats die gewoon als ‘reactie’ onderaan deze post.
Bij validatie wordt uw inzending dan bij de eerstvolgende revisie van dit bestand onder dit kader toegevoegd.

harusmuze uitspraken bij Hexagram 31 – 咸

de
Neue Kathedrale des erotischen Elends
wil onafhankelijk blijven publiceren, zónder subsidie of commerciële sponsors
en dus ook zónder (al dan niet verdoken) exploitatie van gebruikersdata
en geheel vrij van reclame.

steun de NKdeE en de Vrije Lyriek
en koop een Radio Klebnikov CD op BANDCAMP:

~

copyright ‘ViLT //dagwerk van dirk vekemans’:
CC0 1.0 Universal (CC0 1.0) Public Domain Dedication

contact: dirkvekemans@yahoo.com

VOLG dirkvekemans.be
Vul je mailadres hieronder in en je krijgt elke dag het werk zo in je mailbox, gratis. jouw mailadres wordt verder niet gedeeld, gebruikt of anderszins bekend gemaakt. Met opzeglink in elke mail.

This website uses the awesome plugin.