Categorieën
Grafiek Harusmuze

Harusmuze #335

het ene is pas iets als je ’t weggeeft

// de kwaliteit is eenheid van toekenning
https://en.wikipedia.org/wiki/Bagua#/media/File:DualerAufbau.JPG

凡益之道 與時偕行

De HARUSMUZE is een eigentijds interactief orakelprogramma, het Beginsel van een generatief schrijfprogramma gebaseerd op het Boek der Veranderingen, de I Tjing.
De dagroutine ervan (20 min tot 1-2u praktijk’, 2-20 min leestijd) biedt de gebruiker ook een dagelijks hernieuwde kennismaking aan met de immens rijke denkwereld van de I Tjing

hexagram 59渙 (hwàn) – ‘oplossing’

Geheugensteun: “Juan lost op in An”

335 – het ene is pas iets als je ’t weggeeft
input

https://dirkvekemans.be/2018/10/08/harusmuze-113/

commentaar dv@YES

Het ene dat het Ene is in onze gedachten, het Al, waartoe wij dan denken te willen behoren, of anders, gewoon: het ene als eenheid, het ene als dusdanig dat we dan laten samenvallen met het cijfer 1: we kunnen geen van die ‘dingen’ denken zonder meteen ook één of meerdere van deze ‘dingen’ te denken:

  • de verdeling van het ene
  • het andere dat het niet-ene is (óf het andere dat anders is dan het ene als onderscheiden van het niet-ene dat enkel niet het ene zou zijn)
  • het tweede en het daaropvolgende

Probeer het gerust ’s uit: de leegte van het Ene is rustgevend zelfs, net omdat je er altijd rond blijft denken in één van de aangegeven richtingen.

Daarom zou je kunnen stellen dat we het ene enkel echt denken als het ene wanneer we er niet op bedacht zijn dat we het ene hanteren in onze gedachten: wanneer we zeggen dat iets of iemand of een gebeuren ‘goed’ is of ‘slecht’ of ‘warm’ of ‘stevig’ is bijvoorbeeld.

Bij het toekennen van een kwaliteit denken we waarlijk het onverdeelde Ene dat nooit het andere is en ook nog niet het niet-ene, laat staan het tweede of het daaropvolgende.

Voor de techneuten onder ons: de kwalificatie gaat vooraf aan de kwantificatie, en dat is geheel in lijn met wat bv. Bergson beweerde in zijn ‘Matière et Mémoire’: ons (dierlijk) denken is immers instrumenteel, het denken gebeurt in functie van de handeling.

De kwaliteit die we toekennen is, in tegenstelling tot de vermeende ‘essentie’ van een ‘ding’, een zuiver geheel.

Als je iets een eigenschap toekent geef je de eigenschap altijd in haar geheel weg: je kan dat wel aangeven dat de eigenschap slechts ten dele van kracht/toepassing is op of geldt voor het voorwerp van de toekenning maar de eigenschap die je dan denkt is een rein, onverdeeld geheel waar er ook geen tweede van bestaat: je gebruikt de kwaliteit volkomen als eenheid van toekenning.

Het tellen is dan uiteraard het recursief toekennen van de kwaliteit 1 aan het cijfer 1 (als je telt doe je meestal geen grondslagenonderzoek naar de mathesis) en vervolgens aan de te tellen dingen die je daartoe al tellende reduceert. Die ‘grondkwaliteit’ ‘is’ niets, ze gebeurt enkel tijdens het tellen, in de praktijk bijvoorbeeld het aan de kant leggen van een stokje uit een hoeveelheid stokjes.

Het Ene is wat dat betreft geheel gelijk aan het Zijn en de Dingen: alleen als het gebeurt, als je het weggeeft, ‘bestaat’ het en dat ‘bestaan’ is ongeveer even interessant als het bestaan van ‘wokkel’ als je een keer of twintig ‘wokkel’ hebt gezegd of gedacht (weerom: probeer het, als je het luidop zegt ervaar je het sneller).

Dus: weg met het Ene, geef het al gauw aan de ander…

Geef uw commentaar

Uw interpretatie van of commentaar op deze uitspraak van de Harusmuze is erg welkom. Plaats die gewoon als ‘reactie’ onderaan deze post.
Bij validatie wordt uw inzending dan bij de eerstvolgende revisie van dit bestand onder dit kader toegevoegd.

Harusmuze uitspraken bij Hexagram 59 – 渙

~

copyright ‘ViLT //dagwerk van dirk vekemans’:
CC0 1.0 Universal (CC0 1.0) Public Domain Dedication

contact: dirkvekemans@yahoo.com

VOLG dirkvekemans.be
Vul je mailadres hieronder in en je krijgt elke dag het werk zo in je mailbox, gratis. jouw mailadres wordt verder niet gedeeld, gebruikt of anderszins bekend gemaakt. Met opzeglink in elke mail.

de
Neue Kathedrale des erotischen Elends
wil onafhankelijk blijven publiceren, zónder subsidie of commerciële sponsors
en dus ook zónder (al dan niet verdoken) exploitatie van gebruikersdata
en geheel vrij van reclame.

steun de NKdeE en de Vrije Lyriek
en koop een Radio Klebnikov CD op BANDCAMP:

Geef een reactie

This website uses the awesome plugin.