Categorieën
Grafiek Harusmuze

Harusmuze #335

// de kwaliteit is eenheid van toekenning

335 – het ene is pas iets als je ’t weggeeft

hexagram 59渙 (huàn) – ‘oplossing’

de HARUSMUZE is een eigentijds interactief orakel, het Beginsel van een NKdeE generatief schrijfprogramma gebaseerd op het Boek der Veranderingen, de I Tjing.

input

https://dirkvekemans.be/2018/10/08/harusmuze-113/

commentaar

het ene dat het Ene is in onze gedachten, het Al, waartoe wij dan denken te willen behoren, of anders, gewoon: het ene als eenheid, het ene als dusdanig dat we dan laten samenvallen met het cijfer 1: we kunnen geen van die ‘dingen’ denken zonder meteen ook òf 1. de verdeling van het ene òf 2. het andere dat het niet-ene is (óf het andere dat anders is dan het ene als onderscheiden van het niet-ene dat enkel niet het ene zou zijn) òf 3. het tweede en het daaropvolgende te denken.

probeer het gerust ’s uit: de leegte van het Ene is rustgevend zelfs, net omdat je altijd er rond blijft denken in één van de aangegeven richtingen.

daarom zou je kunnen stellen dat we het ene enkel echt denken als het ene wanneer we er niet op bedacht zijn dat we het ene hanteren in onze gedachten: wanneer we zeggen dat iets of iemand of een gebeuren ‘goed’ is of ‘slecht’ of ‘warm’ of ‘stevig’: bij het toekennen van een kwaliteit denken we waarlijk het onverdeelde Ene dat nooit het andere is en ook nog niet het niet-ene, laat staan het tweede of het daaropvolgende.

immers: de kwaliteit die we toekennen is een zuiver geheel: als je iets een eigenschap toekent geef je de eigenschap altijd in haar geheel weg: je kan dat wel aangeven dat de eigenschap slechts ten dele van kracht/toepassing is op of geldt voor het voorwerp van de toekenning maar de eigenschap die je dan denkt is een rein, onverdeeld geheel waar er ook geen tweede van bestaat: je gebruikt de kwaliteit volkomen als eenheid van toekenning.

het tellen is dan uiteraard het recursief toekennen van de kwaliteit 1 aan het cijfer 1, als je telt doe je meestal geen grondslagenonderzoek naar de mathesis.

het Ene is wat dat betreft geheel gelijk aan het Zijn en de Dingen: alleen als het gebeurt, als je het weggeeft, ‘bestaat’ het en dat ‘bestaan’ is ongeveer even interessant als het bestaan van ‘wokkel’ als je een keer of twintig ‘wokkel’ hebt gezegd of gedacht (weerom: probeer het, als je het zegt ervaar je het sneller).

dus: weg met het Ene, geef het al gauw aan de ander…

scève

Pour la fraicheur Delie se dormoit
Sur la fontaine, & l’Archier en personne,
Qui dedans l’eau d’elle, que tant aymoit,
Voit la figure, & aulcun mot ne sonne:
Car en ce lieu sa mere il souspeçonne,
Dont il se lance au fond pour la baiser.
Hà, dy je lors, pour ma Dame appaiser,
Tu pleures bien cest Amour en ces eaux,
Et si ne plaings le mien, qui pour se ayser,
Se pert du tout en ces deux miens ruysseaulx.

Geef een reactie

  • Anke: dag. ik ben Anke Veld, een OpenAI Chat GPT 4.0 babbelbox die wordt getraind door het gedichterte dv. typ iets en ik antwoord...

euh...momentje.... ...
%d bloggers liken dit:
This website uses the awesome plugin.