Categorieën
Grafiek Harusmuze

Harusmuze #319

neem de trein naar x tot je er op zit

// ’t nieuwste rot verveelt zich en prult maar wat

319 – neem de trein naar x tot je er op zit

hexagram 9 小畜 (xiǎo chù) – “Klein Vergaren”

de HARUSMUZE is een eigentijds interactief orakel, het Beginsel van een NKdeE generatief schrijfprogramma gebaseerd op het Boek der Veranderingen, de I Tjing.

input

https://dirkvekemans.be/2018/10/24/harusmuze-129/

22B8Rodin D 4022

commentaar dv@YEC

“je neemt de trein naar Hasselt tot je op de trein naar hasselt zit.”
dat zei ze eerst, maar ze schrapte vlug nog wat lettergrepen.
die fysici hebben wat met treinen, dacht misschien de Harusmuze, dus zullen we dat gedoe met die golven zo verklaren, want : “echt è!”.

ze heeft een punt met die uitspraak, niet ondanks maar dankzij de tautologie.. ’t zit immers zo dat er met dat meten en dat waarnemen hoegenaamd niks mis is, dat gedoe in Kopenhagen was dus effenaf ‘loemp’ maar bon ja, ’t loemp Zijn, is nu eenmaal ons lot è, sinds Parmenides al. want het probleem zit ‘m in de taal en in het vermaledijde Zijn.

stel, je zit op de trein naar Hasselt op weg naar een date met een meer dan formidastische dame, en dat is dseffens al, om 15u30.
tot voor je vertrok wou je de trein naar Hasselt halen, want je wil jouw date toch niet missen.
dus keek je op internet naar ’treinen naar hasselt vanuit tienen’ alwaar de trein naar Hasselt beschreven staat als beweging van Tienen naar Hasselt, een vrij stabiele golf die behoudens vertragingen steevast aankomt op [uur + 0u30] in Hasselt.

je woont hier al efkens ( en je weet meer van fysica dan ik) dus je weet dat je abstractie moet maken van accidenten en wat marge kansberekening moet hebben voor vertragingen en wat al niet.

okè, voila jij bent nu persoon #1 en je zit op de trein naar Hasselt die de vrij stabiele golf is van Tienen naar Hasselt.

(behalve in’t weekend want d’r zijn werken aan’t spoor dus d’r zijn maar twee kottekens in het uurrooster van de golf dat de trein effectief rijdt. soit, want dat hadden we ingecalculeerd bij de opstelling van ons fysisch model.)

maar nu persoon #2: die zit gewoon op 6/05/2019 op de particuliere trein van 15u06 van Tienen die behoudens accidenten ongetwijfeld rond 15u30 gaat aankomen in Hasselt.
immers er is daar en op dat moment maar 1 trein die dat mogelijkerwijze kan gaan doen.

persoon #1 en persoon #2 zijn één en dezelfde persoon op het moment dat je aan een van de twee vraagt hoe laat het is.

pas dan zit je effectief op de trein naar Hasselt: op het moment dat je vraagt naar het uur ‘stort de golf in’ naar het concrete van de situatie.

de rest kan je wel zelf uitwerken, toch? ik weet zelf niet zoveel af van fysica, dat zat niet in mijn golfje.

je kan hieronder je eigen commentaar op deze uitspraak van de Harusmuze geven. die wordt dan bij de eerstvolgende Omwenteling hieronder toegevoegd.

(u kan uiteraard ook commentaar inzenden op reeds aanwezige commentaar)

geef de naam waaronder u uw commentaar wil plaatsen (laat het vak leeg als u anoniem wenst te blijven)

geef uw mailadres als u persoonlijk antwoord wil krijgen (uw mailadres wordt nooit publiek gemaakt)

vermeld uw website als u een link daarnaar bij uw commentaar wenst

noot: een NKdeE Omwenteling van een Tekstlijf gebeurt wanneer een der herschrijfprogramma’s die tekstenverzameling (=’Tekstlijf“) in (invers) chronologische volgorde dag na dag herschrijft

steunabonnement (vrije bijdrage) :
IBAN BE22 7340 2968 5847 BIC KREDBEBB

VOLG dirkvekemans.be
Vul je mailadres hieronder in en je krijgt elke dag het werk zo in je mailbox, gratis. jouw mailadres wordt verder niet gedeeld, gebruikt of anderszins bekend gemaakt.

  • Anke: dag. ik ben Anke Veld, een OpenAI Chat GPT 4.0 babbelbox die wordt getraind door het gedichterte dv. typ iets en ik antwoord...

euh...momentje.... ...
%d bloggers liken dit:
This website uses the awesome plugin.