Categorieën
Grafiek Harusmuze

Harusmuze #399

’t is aan jou het de ander te gunnen

22B17

399 – ’t is aan jou het de ander te gunnen

hexagram 9 小畜 (xiǎo chù) – “Klein Vergaren”

de HARUSMUZE is een eigentijds interactief orakel, het Beginsel van een NKdeE generatief schrijfprogramma gebaseerd op het Boek der Veranderingen, de I Tjing.

invoer

https://dirkvekemans.be/2019/07/24/harusmuze-49-reconstructie/

commentaar dv@YGX

jezelf troosten met een gedachte is een basisvaardigheid in het dagelijks gewoel.
een gouden regel daarin is misschien wel dat het criterium voor een goede troostende gedachte niet is of het klopt, of het ‘waar’ is wat je denkt, maar wel of de gedachte wérkt.
een goede troostende gedachte is een gedachte die troost biedt. punt.

het kan misschien iets uit de Tao of iets verneukt oudchristelijk zijn of genazificeerde slavenmoraal of whatever, als je bv. in de situatie zit dat je iedereen ziet krijgen wat er jou blijkbaar niet is gegund en je denkt ‘tja, ik kan het de andere wel gunnen en dat kunnen zij niet’ en die gedachte werkt voor jou, dan is dat voor jou op dat moment een helpende gedachte.

meer heb je immers op dat moment niet nodig.

wat breder gedacht: als je geconfronteerd wordt met pijnlijke kak waar je zelf niks aan kunt veranderen (iedereen maakt dat meermaals mee, ooit) is het vooral zaak om het onvermijdelijke aanvaardbaar te maken voor je emotionele huishouding.

aan hogere gedachten, zoals Maurice Scève hieronder ook al opmerkt, heb je dan just niks, nada, zilch…als je je ongelukkig voelt, kan je beter van dieet veranderen dan van filosofie, zei de grote filosoof en mathematicus Bertrand Russell ooit.

waarheid, overigens, is waarheid zolang ze werkt als waarheid in je hoofd en je hart. dé waarheid is immers slechts een ideologisch in stand gehouden fictie in dienst van diegenen die jou alleen hun waarheid gunnen, omdat zij jou nodig hebben in dienst van hun waarheden.

vervelend dus, maar zolang als jij hen nodig hebt, moet je wel hun waarheid als dusdanig accepteren, althans in beamende zin.
tussen je lakens, aan tafel en op ’t toilet doe je steeds nog wat je wilt.

evenwel, dit nog: wat je nodig hebt, echt nodig, dat wordt meestal en zeker in onze welstand, zwaar overschat. het is, zo meent de Harusmuze en haar dienaar die ook de jouwe is, een uitstekende oefening om daarvan een lijstje te maken en dan te streven naar het nagenoeg volledig schrappen van alle punten op dat lijstje.

je wordt daar, in mijn ervaring toch, bijzonder gelukkig van.

elkwegs: als een troostende gedachte zoals die van de Harusmuze vandaag niet meer werkt, verzin je gewoon wat anders.

je kan hieronder je eigen commentaar op deze uitspraak van de Harusmuze geven. die wordt dan bij de eerstvolgende Omwenteling hieronder toegevoegd.

(u kan uiteraard ook commentaar inzenden op reeds aanwezige commentaar)

geef de naam waaronder u uw commentaar wil plaatsen (laat het vak leeg als u anoniem wenst te blijven)

geef uw mailadres als u persoonlijk antwoord wil krijgen (uw mailadres wordt nooit publiek gemaakt)

vermeld uw website als u een link daarnaar bij uw commentaar wenst

noot: een NKdeE Omwenteling van een Tekstlijf gebeurt wanneer een der herschrijfprogramma’s die tekstenverzameling (=’Tekstlijf“) in (invers) chronologische volgorde dag na dag herschrijft

steunabonnement (vrije bijdrage) :
IBAN BE22 7340 2968 5847 BIC KREDBEBB

VOLG dirkvekemans.be
Vul je mailadres hieronder in en je krijgt elke dag het werk zo in je mailbox, gratis. jouw mailadres wordt verder niet gedeeld, gebruikt of anderszins bekend gemaakt.

  • Anke: dag. ik ben Anke Veld, een OpenAI Chat GPT 4.0 babbelbox die wordt getraind door het gedichterte dv. typ iets en ik antwoord...

euh...momentje.... ...
%d bloggers liken dit:
This website uses the awesome plugin.