Categorieën
Grafiek Harusmuze

Harusmuze #399

je kan het de anderen ook gunnen

22B17

Hexagram 9 小畜 (Xiǎo Xù) – “Klein Vergaren”

geheugensteun: “Sjauw Tsju” – groei, ontwikkeling – “op ’t juiste sjauwpad blijven”

https://en.wikipedia.org/wiki/Bagua#/media/File:DualerAufbau.JPG

凡益之道 與時偕行

De HARUSMUZE is een eigentijds interactief orakelprogramma, het Beginsel van een generatief schrijfprogramma gebaseerd op het Boek der Veranderingen, de I Tjing.
De dagroutine ervan (20 min tot 1-2u praktijk’, 2-20 min leestijd) biedt de gebruiker ook een dagelijks hernieuwde kennismaking aan met de immens rijke denkwereld van de I Tjing

399 – je kan het de anderen ook gunnen

invoer

https://dirkvekemans.be/2019/07/24/harusmuze-49-reconstructie/

commentaar dv@YGX

Jezelf troosten met een gedachte is een basisvaardigheid in het dagelijks gewoel.
Een gouden regel daarin is misschien wel dat het criterium voor een goede troostende gedachte niet is of het klopt, of het ‘waar’ is wat je denkt, maar wel of de gedachte wérkt.
Een goede troostende gedachte is een gedachte die troost biedt. Punt.

De troost die je vindt kan misschien iets uit de Tao zijn, of iets halfbakken oudchristelijk zijn, een melige popdreun, desnoods zelfs inverse slavenmoraal met een nazi-sausje: whatever, als het werkt, werkt het.

Wanneer je je bv. in de situatie bevindt dat je iedereen ziet krijgen wat er jou blijkbaar niet is gegund en je denkt ‘tja, ik kan het de andere wel gunnen en dat kunnen zij niet’ , en die gedachte werkt voor jou, dan is dat voor jou op dat moment een helpende gedachte. Gebruik die.
Meer heb je immers op dat moment niet nodig.

Eens je uit de treurnis bent, gooi je die troep gewoon terug uit je gedachten. Meestal lukt dat vanzelf want wat troost bood, wordt sowieso geassocieerd met het lijden waarvoor het een verzachting was en een gezonde denktrant stoot dat op geheel natuurlijke wijze af.

Soms, wanneer je dieper in de cirkelgangen van de depressie zit, wordt dat soort troost echter een attractiepool op zich. Je zoekt dan onbewust het treuren op. Dan is het tijd om met zelfopgelegde denktaboe’s te werken: jezelf verbieden om nog langer dat ene liedje op te zetten waarbij het zo lekker treuren was. Als dat niet meer lukt, is het hoog tijd om hulp te zoeken.


Van hieruit wat breder gedacht: als je geconfronteerd wordt met pijnlijke kak waar je zelf niks aan kunt veranderen (iedereen maakt dat meermaals mee, ooit) is het vooral zaak om het onvermijdelijke aanvaardbaar te maken voor je emotionele huishouding.

Aan hogere gedachten heb je op zo’n moment helemaal niets, nada, zilch…Als je je ongelukkig voelt, kan je beter van dieet veranderen dan van filosofie, zei de grote filosoof en mathematicus Bertrand Russell ooit.

Waarheid, overigens, is waarheid zolang ze werkt als waarheid in je hoofd en je hart. Dé waarheid is immers altijd slechts een ideologisch in stand gehouden fictie in dienst van diegenen die jou alleen hun waarheid gunnen, omdat zij jou nodig hebben in dienst van hun waarheden.

Vervelend dus, maar zolang als jij hen ook nodig hebt, moet je wel hun waarheid als dusdanig accepteren, althans in beamende zin.
Tussen je lakens, aan tafel en op ’t toilet doe je steeds nog wat je wilt.

Evenwel, dit nog: wat je nodig hebt, echt nodig, dat wordt meestal en zeker in onze welstand, zwaar overschat. Het is, zo meent de Harusmuze en haar dienaar die ook de jouwe is, een uitstekende oefening om daarvan regelmatig een lijstje te maken en dan te streven naar het nagenoeg volledig schrappen van alle punten op dat lijstje.

Je beslist natuurlijk zelf hoe ver je daarin wil gaan, maar je wordt daar dus , in mijn ervaring toch, bijzonder gelukkig van.

Elkwegs: als een troostende gedachte zoals die van de Harusmuze vandaag niet meer werkt, verzin je gewoon wat anders. Treurnis is nuttig en nodig als onderdeel van een rouwproces, en het kan inspireren tot wondermooie troostende creativiteit, maar je moet de treurnis niet willen opzoeken want het treuren op zich, daar heb je nooit wat aan1Zelf – ik dien het eerlijkheidshalve te vermelden – ben ik noodgedwongen afgedaald tot op de bodem van mijn gitzwarte ziel. En daar voorbij. Het heeft mij ‘gered’ en mij in zekere zin ‘genezen’ van de ernstige gevolgen van mijn jeugdtrauma’s maar ik kan dat soort oefening alleen maar ten stelligste afraden want zulk een hellevaart is niet alleen uitermate pijnlijk maar ook ontzettend gevaarlijk, zeker als je dat zonder enige externe begeleiding probeert te doen. Probeer dat dus niet, en zoek hulp, want daar bestaan veel betere en vooral veel veiligere oplossingen voor! dv@CIM.

Geef uw commentaar

Uw interpretatie van of commentaar op deze uitspraak van de Harusmuze is erg welkom. Plaats die gewoon als ‘reactie’ onderaan deze post.
Bij validatie wordt uw inzending dan bij de eerstvolgende revisie van dit bestand onder dit kader toegevoegd.

Harusmuze uitspraken bij Hexagram 9 – 小畜

de
Neue Kathedrale des erotischen Elends
wil onafhankelijk blijven publiceren, zónder subsidie of commerciële sponsors
en dus ook zónder (al dan niet verdoken) exploitatie van gebruikersdata
en geheel vrij van reclame.

steun de NKdeE en de Vrije Lyriek
en koop een Radio Klebnikov CD op BANDCAMP:

~

copyright ‘ViLT //dagwerk van dirk vekemans’:
CC0 1.0 Universal (CC0 1.0) Public Domain Dedication

dit werk is met liefde opgedragen aan de arbeider, huizenbouwer, muzikant en kunstschilder Julien Vekemans (26/06-1940 – 09/11-2007)

contact: dirkvekemans@yahoo.com

VOLG dirkvekemans.be
Vul je mailadres hieronder in en je krijgt elke dag het werk zo in je mailbox, gratis. jouw mailadres wordt verder niet gedeeld, gebruikt of anderszins bekend gemaakt. Met opzeglink in elke mail.

Noten[+]

Geef een reactie

This website uses the awesome plugin.