Categorieën
Grafiek Harusmuze

Harusmuze #399

IT:9 als het jou niet is gegund, is het jou gegund om het de ander te gunnen

22B17

399 – als het jou niet is gegund, is het jou gegund om het de ander te gunnen

hexagram 9 小畜 (xiǎo chù) – “Klein Vergaren”

de HARUSMUZE is een eigentijds orakel, een NKdeE generatief schrijfprogramma gebaseerd op het Boek der Veranderingen, de I Tjing.

invoer

https://dirkvekemans.be/2019/07/24/harusmuze-49-reconstructie/

commentaar

jezelf troosten met een gedachte is een basisvaardigheid in het dagelijks gewoel.
een gouden regel daarin is misschien wel dat het criterium voor een goede troostende gedachte niet is of het klopt, of het ‘waar’ is wat je denkt, maar wel of de gedachte wérkt. een goede troostende gedachte is een gedachte die troost biedt. punt.

het kan misschien iets uit de Tao of iets verneukt oudchristelijk zijn of genazificeerde slavenmoraal of whatever, als je bv. in de situatie zit dat je iedereen ziet, krijgen wat er jou blijkbaar niet is gegund en je denkt ‘tja, ik kan het de andere wel gunnen en dat kunnen zij niet’ en die gedachte werkt voor jou, dan is dat voor jou op dat moment een helpende gedachte.
meer heb je immers op dat moment niet nodig.

wat breder gedacht: als je geconfronteerd wordt met pijnlijke kak waar je zelf niks aan kunt veranderen (iedereen maakt dat meermaals mee, ooit) is het vooral zaak om het onvermijdelijke aanvaardbaar te maken voor je emotionele huishouding.

aan hogere gedachten, zoals Maurice Scève hieronder ook al opmerkt, heb je dan just niks, nada, zilch…als je je ongelukkig voelt, kan je beter van dieet veranderen dan van filosofie, zei de grote filosoof en mathematicus Bertrand Russell ooit.

waarheid, overigens, is waarheid zolang ze werkt als waarheid in je hoofd en je hart. dé waarheid is immers slechts een ideologisch in stand gehouden fictie in dienst van diegenen die jou alleen hun waarheid gunnen, omdat zij jou nodig hebben in dienst van hun waarheden.

vervelend dus, maar zolang als jij hen nodig hebt, moet je wel hun waarheid als dusdanig accepteren, althans in beamende zin. tussen je lakens en op ’t toilet doe je wat je wilt.

evenwel, dit nog: wat je nodig hebt, echt nodig, dat wordt meestal en zeker in onze welstand, zwaar overschat. het is, zo meent de Harusmuze en haar dienaar die ook de jouwe is, een uitstekende oefening om daarvan een lijstje te maken en dan te streven naar het nagenoeg volledig schrappen van al de punten op dat lijstje.

je wordt daar, in mijn ervaring toch, bijzonder gelukkig van.

elkwegs: als je troostende gedachte niet meer werkt, verzin je gewoon wat anders.

scève

Mais que me sert sa vertu, & sa grace,
Et qu’elle soit la plus belle du Monde,
Comprenant plus, que tout le Ciel n’embrasse
En son immense, en sa rondeur profonde?
Car puis qu’il fault, qu’au besoing je me fonde
Sur les secours en mes maulx pitoyables,
Mes passions certes espamoyables
Vaincues jà de mille repentences,
Veulent d’effectz remedes favorables,
Et non unguentz de frivoles sentences.

Geef een reactie

This website uses the awesome plugin.