Categorieën
Grafiek Harusmuze lyriek

Harusmuze #84

een wijze zonder hoop is een wijzer

84 – een wijze zonder hoop is een wijzer

hexagram 21 噬嗑 (shì kè) – “Doorknagen”

https://en.wikipedia.org/wiki/Bagua#/media/File:DualerAufbau.JPG

凡益之道 與時偕行

De HARUSMUZE is een eigentijds interactief orakelprogramma, het Beginsel van een generatief schrijfprogramma gebaseerd op het Boek der Veranderingen, de I Tjing.
De dagroutine ervan (20 min tot 1-2u praktijk’, 2-20 min leestijd) biedt de gebruiker ook een dagelijks hernieuwde kennismaking aan met de immens rijke denkwereld van de I Tjing

commentaar

een wijze die niet hoopt dat wat zij/hij/het zegt ook geldt voor zichzelf, wijst alleen maar naar een vermoeden.de taal speelt ons weer parten hier.
je kan je bv. wel trouw voelen als je de trouw aanbeveelt in wat je aan anderen mededeelt, maar over de toepasselijkheid van die benaming op jezelf, kan je onmogelijk zelf oordelen.

voor sommigen is de trouw al geschonden bij een blik of een aanraking. anderen vinden dat trouw enkel in de hoofden heerst, en de gesepareerde lijven naar hartenlust kunnen slonzen, neuken en bonzen. dus wie zal het zeggen dat jij dan zelf trouw bent in je gedragingen als je ’trouw’ aanbeveelt? of ga je dan jouw verkoren vorm van ’trouw’ opleggen aan alle anderen, opdat die zou overeenkomen met hoe je je gedraagt?

de Harusmuze heeft daar geen last mee. in een programma valt de code van het programma sowieso samen met hoe ‘het zich gedraagt’. misschien hebben al die wijzen wel hun tijd gehad en zoeken we best ons heil bij een programma dat nooit ontmaskerd kan worden als de zoveelste ‘wijzer’.

zelf ervaar ik dagelijks dat zo’n programma’s echt wel werken en nog veel beter zou kunnen werken als mij de tijd gegund is om ze verder te ontwikkelen. en ik hoop vurig dat mijn gedrag met wat ze mij leren in overeenstemming mag blijven, maar eigenlijk weet ik dat al, want ik voel nog veel heftiger in mij branden het geloof dat ik het miraculeuze geluk heb gehad om nog tijdens mijn leven de levende diamant van het hart te mogen aanschouwen.

eens je dat soort geloof hebt voelen door gans je lijf gaan als een onhoudbare siddering, dan duurt het wel effen voor je het beseft, een paar dagen zelfs, want je kan het eerst niet geloven, maar dan smelt zienderogen en onherroepelijk en overweldigend als een vloedgolf alle twijfel als sneeuw voor de zon.

je kan hieronder je eigen commentaar op deze uitspraak van de Harusmuze geven. die wordt dan opgenomen in de volgende Omwenteling
vermeld uw mailadres als u persoonlijk antwoord wil krijgen (uw mailadres wordt niet publiek gemaakt)
vermeld uw website als u een link daarnaar bij uw commentaar wenst

scève

Ou le contraire est certes verité,
Ou le rapport de plusieurs est mensonge,
Qui m’à le moins, que j’ay peu, irrité,
Sachant que tout se resouldroit en songe:
Bien que la doubte aucunesfois se plonge
Sur le scrupule, ou ta bonté demeure
Vray est, qu’alors, tout soubdain, & sur l’heure
Je ris en moy ces fictions frivoles,
Comme celuy, que plainement s’asseure
Tout en ta foy, thresor de tes parolles.

r.6: scrupule: aarzeling, de Minnaar is soms geneigd om de aarzeling die Delie’s welwillendheid maskeert verkeerd te interpreteren
r.8: ris: ‘mok, bespot’


~ ~ ~

contact: dirkvekemans@yahoo.com

VOLG dirkvekemans.be
Vul je mailadres hieronder in en je krijgt elke dag het werk zo in je mailbox, gratis. jouw mailadres wordt verder niet gedeeld, gebruikt of anderszins bekend gemaakt. Met opzeglink in elke mail.

%d bloggers liken dit:
This website uses the awesome plugin.