Categorieën
Grafiek Kathedraalse Leer lyriek Schoonschrift

NKdeE Letterkaartjes o

 

“NKdeE A6 Letterkaartje o”
dv2017 ink, pencil & bister on folded A5 paper (actual size =A6) – €15
not a copy original handmade unique piece of creative trash!

o

o, o rimbaud, twee ogen zo blauw

o staat voor oog, ayin in het hebreeuws, dat ook ‘bron’ betekent, de opwellende oorsprong van water, maar de o is ook de plaat van de zon, de bron van het licht, het oog op het blauw van de ruimte en aldus door arthur vervrouwelijkt. de o als tussenwerpsel opent de ziel door de spleet van de stem en de mond schikt zich natuurlijk naar haar opgerichte ovaal, zodat de letter zich in haar evolutie uit het proto-semitisch en de achterliggende hiëroglief zoals zovele letters een halve slag keert, bijna verontschuldigend voor het getekende oog dat het achter zich laat omdat het het teken o wil worden, objectief en dik ok met zichzelf, gelijkvormig  maar o zo anders dan die nul van een nul.

o als klinker, de omega die met Scelsi de drie eerste tijdsduren van het aum van de mandukya upanishad tekent, houdt in die verglijdende samenvatting van het reële het midden tussen de a van het waken en de u van de droom, het individu op weg van zichzelf als eerste ontmoeting naar zichzelf als de gelijke van anderen, halverwege  het openbloeien van de kennis in  en van de wereld.

o jee: in de zich boven het verderf (het rot uitgepuurd tot de lijn van de horizon) verheffende bloederige waggelcirkel van de neo-kathedraalse schoonschrift o vreet de oerslang zich vol aan haar staart, de kosmos op weg naar haar volgende ekpurosis, elk verzet is heldhaftig en subliem en prachtig en volstrekt zinloos.

in de middeleeuwen was een o numeriek gelijk aan 11, met een streepke boven 11000. in gematria staat de vergelijkbare holam wel eens voor 10, maar daar werden de klinkers meestal niet geteld

o wat mooi die o
(duren doet het niet).

ook jij bent de natuur

owkay goed ja, briljant seg! de spreuken van de kathedraal kunnen somtijds echt wel plat zijn, zo plat en nietszeggend dat ze bij de bond zonder naam,  een bewonderenswaardig spreukenproducent overigens, geen schijn van kans zouden maken.

maar kom, ik smeek het u, in mijn functie als kathedraal-auteur is dat helaas mijn taak: geef het een kans, speel effen mee,  stel uzelf aub de vraag wat wordt er gezegd met de spreuk ‘ook jij bent de natuur’ eventueel voorafgegaan, zoals hier, door de aansporing ‘red jezelf’?

euh, veel eigenlijk.
(kom jongen, kom op mijn schoot zitten, ik zal het je even uitleggen):

 • de ‘natuur’ is niet iets dat los bestaat van het individu, van de mens
 • de natuur-cultuur tegenstelling zoals je die bv.  bij D.H. Lawrence in uitgepuurde vorm kunt aan het werk zien als een soort eeuwige strijd van twee oerkrachten waarin de mens het nu eens wint maar meestal als cultuurbouwer ten prooi is aan de meer basale ‘natuur’-instincten en daar vaak op tragische wijze aan ten onder gaat, die tegenstelling wordt eigenlijk ontkent: ook jij bent die natuur, de tegenstelling zit in je hoofd
 • de mens is geen triomferend eindpunt van de evoluerende natuur, geen controlerend orgelpunt van de schepping, maar een erg tijdelijke fase die op zich niet meer voorstelt dan wat protozoën in een gletsjerplasje
 • de natuur hoeft dan ook helemaal niet gered te worden, niet van ons (wat een hoogmoedig idee) en al evenmin van zichzelf (veel ‘natuurbescherming’ neigt naar dat soort onzinnige reflexen)
 • je mag de natuur niet verwarren met de natuur op natuurdocumentaires waar je eerst twee kerkuilen in uiterst exclusieve beelden ziet paren en daarna de commentaarstem doodleuk hoort vertellen dat het ‘nieuwe koppel vervolgens op huizenjacht gaat’! zelf  schaam ik mij plaatsvervangend voor al mijn tijdsgenoten voor het moment dat men dit soort ridicuul geneuzel als voorbeeld van middelmilleniaans gedachtegoed opneemt in de educatieve uploadflashes van 4012, mocht er in dat gezegende jaar nog iets menselijks resteren op deze nu al zo zieltogende planeet…
 • de neo-kathedraalse natuur is een spinozistische natuur (en) een blinde kracht in een herakeitiaanse kosmos waarin alles strijd is en niets bestendig. het kapitaal is een natuurverschijnsel dat ons als soort bedreigt, door ons heen groeit naar het transhumane waar wat de mens betreft de kous af is, het punt gezet, het doel bereikt
 • de natuur is een ons grotendeels ontsnappend kosmisch gegeven dat totaal onverschillig is aan onze soort en haar verheven gedachten. de natuur geeft er geen sikkepit om dat gij uw roetfilter laat open vijzen en er het werkzame maar kapotte gedeelte laat uithalen omdat ge zo €1500 kunt besparen waarmee ge dan een kerosine zuipend vliegmasjien pakt naar een of ander luxueuse vakantiebestemming om daar bij de lokale bevolking elk ontluikend zelfrespect de kop in te drukken met uw neo-kolonialistische airkens en fontonten.

  nature, it couldn’t care less
  dat ge uw eigen planeet om zeep help met uw blind egocentrisme en uw massaal goed gepraatte, troempiaans loempe hebzucht.
  dus ga aub niet ergens op uw riekleemdestrietpleintjes gaan verkondigen dat we de natuur moeten redden als het enige wat er hoogdringend nood heeft aan redding uw zielig mieserig mensenleventje is en dat van uw kinderkens vooral waar gij toch zoveel om zegt te geven. ge zou het nie zeggen anders als ik u hier dagelijks zie voorbijzoeven met uw geprepareerde roetfilterkens tuf tuf tuf ik heb nog naft ik ben nie suf

enfin, soit, luistert è: even goede vrienden ze, maar  red uzelf en doe het licht uit als ge ’t hier afbolt…

o-4

dezelfde o van op het kaartje, nu gevat in haar neo-kathedraalse meridianen
o laat ons zazen in de eeuwigheid van het advaita opdat gij verlossing zoudt vinden kunnen uit het lijden van uw hebzucht  (en merci voor ons uitkering)

 

 

Creatief Afval getoond in blogposts met het label ‘te koop’ kan u kopen aan de vermelde prijs om de creatieve praktijk van Afhankelijk Auteur Dirk Vekemans te ondersteunen.

De werken worden na ontvangst van betaling gratis opgestuurd (naar een adres binnen de BENELUX) en zijn voorzien van een echtheidscertificaat PCAE 1.1.
Mail naar dirkvekemans_at_yahoo.com voor de afhandeling.

U kan het Afval na ontvangst zonder enige plichtplegingen op autonome wijze (verder) recycleren.

Bedankt alvast! Viert de Vrije Lyriek!

%d bloggers liken dit:
This website uses the awesome plugin.