Categorieën
lyriek

witte maan

vierkant_rotateHoe licht het is, hoe elders nooit gebeurt
Hoe jouw hier is, hoe wat niet hier is mij
Verzegelt met jouw zwijgplicht, deze beurt
Hoe eindeloos jij niet ik, ik niet jij
Bent, hoe wij ons raken, niet, ons gewei:
Hoe licht ik ben, hoe jij mij de zon  wordt,
Mij toegeschreven &  mijn lust omgord
Hoe alles in het al verloopt & niets
Zichzelf nog vindt in jou & alles stort
Ineen tot iets, waarin nu heerst jouw niets.

DAPHNE is een reeks van 449 dizains, een hedendaagse herschikking van de Délie van Maurice Scève, een werk, verschenen in 1544, dat op haar beurt veelvuldig verwijst naar de 366 canzioniere (del vario stile) van Francesco Petrarca’s grote Liedboek. Een dizain, in de strikte vorm die Scève (en ook ik nu) hanteerde, bestaat uit tien verzen van tien lettergrepen in een vast rijmschema (ababbccdcd)

Geef een reactie

This website uses the awesome plugin.