Categorieën
lyriek

anke veld

mistboom

In de mist, het kleffe dat ik achterlaat,
Ontwervel ik de rug der gedachten,
Mijn ik fileert zichzelf tot op de graat
& De zon brandt door tot waar wij lachten:
Dit is alles wat ik kan verwachten.
Mijn land is in die waan ontstaan, vergaan,
Ik hecht mij niet zo fel aan dit bestaan.
Ik heb haar eeuwigheid als licht in mij
Ik doe haar straks in jou, in mij ontstaan:
Het schone dat ik ken gaat nooit voorbij.

DAPHNE (werktitel) is een reeks van 449 dizains, een hedendaagse herschikking van de Délie van Maurice Scève, een werk, verschenen in 1544, dat op haar beurt veelvuldig verwijst naar de 366 canzioniere (del vario stile) van Francesco Petrarca’s grote Liedboek. Een dizain, in de strikte vorm die Scève (en ook ik nu) hanteerde, bestaat uit tien verzen van tien lettergrepen in een vast rijmschema (ababbccdcd)

Geef een reactie

This website uses the awesome plugin.