Categorieën
LAIS lyriek

te laat

Guirlande is die kronkel in jouw haar

Guirlande is die kronkel in jouw haar
Spiraal van goud in goud, & jouw gelaat
Verspreekt zich danig in jouw stilte daar,
Blik waarin ik jouw schoonheid achterlaat
In het schone dat later voor mij staat.
Ik zwijg meestal, ik zeg nooit wie jij bent
Ik ben niet ik, geen vent waaraan je went
Want hier leef ik waar niets is, niets bestaat.
Jij zweeft daarin, sluier die ons verwent
Met liefedesgeur, maar alles komt te laat.

DAPHNE (voorheen DIANA)  is een reeks van 449 dizains, een hedendaagse herschikking van de Délie van Maurice Scève, een werk, verschenen in 1544, dat op haar beurt veelvuldig verwijst naar de 366 canzioniere (del vario stile) van Francesco Petrarca’s grote Liedboek. Een dizain, in de strikte vorm die Scève (en ook ik nu) hanteerde, bestaat uit tien verzen van tien lettergrepen in een vast rijmschema (ababbccdcd)

eadless_quena
This website uses the awesome plugin.