Categorieën
lyriek

boog

voor t.k.

endsawoin

In de almacht van mijn lyrisch wezen
Ben ik te klein voor hoe jij weent & lacht
In het droeve, de streling heel even
Van jouw zijn word ik geheel ontkracht:
Ik ben slechts glinster, aarde zonder macht.
Jij was bij mij & sprak & zei & loog
Maar ik was ik die mij met mij bedroog.
In de onmacht van dit wezenloze
Sterven heb ik jou om mij gezien, boog
Voor mijn pijl, snoer, strak, de blik omhoog.

DAPHNE (voorheen DIANA)  is een reeks van 449 dizains, een hedendaagse herschikking van de Délie van Maurice Scève, een werk, verschenen in 1544, dat op haar beurt veelvuldig verwijst naar de 366 canzioniere (del vario stile) van Francesco Petrarca’s grote Liedboek. Een dizain, in de strikte vorm die Scève (en ook ik nu) hanteerde, bestaat uit tien verzen van tien lettergrepen in een vast rijmschema (ababbccdcd)

Geef een reactie

This website uses the awesome plugin.