Categorieën
LAIS

omlijnd

Er was vandaag iets kalms in mij, gewicht
Waarin ik mij van druk ontdaan bewoog.
De hemel had mij helemaal, met zicht
Op haar blauw, een grauwe dreiging heel hoog
& Dan die schittering, de zon die boog
& In de diepte van haar kransen kroop:
De weg naar nooit die ik steevast beloop.
  Er was een rust in mij die daverde
Een zekerheid die eindigt na de hoop:
Jouw zilver rond mijn lijn van somberte.

LYLIA, een reeks van 449 dizains is een hedendaagse herschikking van de Délie van Maurice Scève, een werk, verschenen in 1544, dat op haar beurt veelvuldig verwijst naar de 366 canzioniere (del vario stile) van Francesco Petrarca’s grote Liedboek. Een dizain, in de strikte vorm die Scève (en ook ik nu) hanteerde, bestaat uit tien verzen van tien lettergrepen in een vast rijmschema (ababbccdcd)

Geef een reactie

This website uses the awesome plugin.