Categorieën
lyriek

spiegel

Jij was het licht, de spiegel in mijn zicht,
Jij was verhaal, waarheidsgrond waarop ik stond
Ik was lyriek, verdichtsel in jouw licht,
Tergoedertrouw & kwijlend als een hond
Een dwaas, vertekend naar jouw harde mond.
  Ik ben de zon, maar eenzaam is mijn staan
Jouw bleke lijf is onder mij vandaan.
  Ik maak de leegte vol, ik vul met wit
De geulen, de leugens, jouw kratermaan,
Ik dicht met vuur de hel waarin ik zit.

LYLIA, een reeks van 449 dizains is een hedendaagse herschikking van de Délie van Maurice Scève, een werk, verschenen in 1544, dat op haar beurt veelvuldig verwijst naar de 366 canzioniere (del vario stile) van Francesco Petrarca’s grote Liedboek. Een dizain, in de strikte vorm die Scève (en ook ik nu) hanteerde, bestaat uit tien verzen van tien lettergrepen in een vast rijmschema (ababbccdcd).

Geef een reactie

This website uses the awesome plugin.