Categorieën
LAIS

herfst 2011

Het is te vroeg, er heerst vertwijfeling
Wanneer de dichter zoekt nog metafoor
& Taal ter afscheid van verbittering.
De straten staan te dik, u bent te goor,
De ondergang is geen muziek voor koor.
Ik bezet de plaats die u verliet, hel
Volgens de berichten, slaafse hemel
Volgens de onderwereld. Ik ga door,
Een vallei is geen plein, ik voel te fel
Schaduw, bloed, dood, lijk rust die ik verstoor.

noot: LYLIA, een reeks van 449 dizains is een hedendaagse herschikking van de Délie van Maurice Scève, een werk, verschenen in 1544, dat op haar beurt veelvuldig verwijst naar de 366 canzioniere (del vario stile) van Francesco Petrarca’s grote Liedboek. Een dizain, in de strikte vorm die Scève (en ook ik nu) hanteerde, bestaat uit tien verzen van tien lettergrepen in een vast rijmschema (ababbccdcd)

Geef een reactie

This website uses the awesome plugin.