Categorieën
lyriek

Daily Délie CLXXVI

Diane on voit ses deux cornes jecter
Encores tendre, & foiblement naissante:
Et toy des yeux deux rayons forjetter,
La veue basse, & alors moins nuisante.
Puis sa rondeur elle accomplit luisante:
Et toy ta face elegamment haulsant.
Elle en apres s’affoiblit descroissant,
Pour retourner une aultrefois novelle:
Et le parfaict de ta beaulté croissant
Dedans mon coeur tousjours se renovelle.

noot:DÉLIE, object de plus haulte vertu” is het meesterwerk van Maurice Scève, dat voor het eerst verscheen in 1544 in Lyon. Het bestaat uit 449 dizains (tienregelige verzen) opgelucht met 50 emblemata. Omdat ik onder de titel LYLIA bezig ben met een Nederlandstalige update van dit werk, krijgt u hier (vrijwel) dagelijks een dizain uit dit al te onbekende werk voorgeschoteld. De gehele brontekst met de emblemata vind u op de prachtige website French Emblems at Glasgow’, rechtstreekse link naar de Délie: http://www.emblems.arts.gla.ac.uk/french/books.php?id=FSCa

noten van Gerard Defaux:

Geef een reactie

NL EN FR RU ZH-CN AM
%d bloggers liken dit:
This website uses the awesome plugin.