Categorieën
LAIS

óp naar het hogerlands

Ik lief jou & ik aam je, houden kan
Ik niet, ik heb jou immers niet &, Lief,
Er is geen mij waaraan jij kleeft als van,
& Harten steel ik niet, ik ben geen dief.
  Ik zie je graag maar ook jouw stem klinkt lief
& Als ik jou voel ben ik toch blind voor jou
& Hoor ik niets want  ik verslind dan jou.
  Ik neem geen deel aan al dat houden van
Ik sta mij af aan ons, dit nu, ik wou
de zon, jij bent mijn goud, mijn nu: het kan.

  noot: LYLIA, een reeks van 449 dizains is een hedendaagse herschikking van de Délie van Maurice Scève, een werk, verschenen in 1544, dat op haar beurt veelvuldig verwijst naar de 366 canzioniere (del vario stile) van Francesco Petrarca’s grote Liedboek. Een dizain, in  de strikte vorm die Scève (en ook ik nu) hanteerde, bestaat uit tien verzen van tien lettergrepen in een vast rijmschema (ababbccdcd)

Geef een reactie

This website uses the awesome plugin.