Categorieën
lyriek

Daily Délie CLIX

Si de sa main ma fatale ennemye,
Et neantmoins delices de mon Ame,
Me touche un rien, ma pensée endormye
Plus, que le mort soubz sa pesante lame,
Tressaulte en moy, comme si d’ardent flamme
Lon me touchoit dormant profondement.
  Adonc l’esprit poulsant hors roidement
La veult fuyr, & moy son plus affin,
Et en ce poinct (a parler rondement)
Fuyant ma mort, j’accelere ma fin.

  noot:DÉLIE, object de plus haulte vertu” is het meesterwerk van Maurice Scève, dat voor het eerst verscheen in 1544 in Lyon. Het bestaat uit 449 dizains (tienregelige verzen) opgelucht met 50 emblemata. Omdat ik onder de titel LYLIA bezig ben met een Nederlandstalige update van dit werk, krijgt u hier (vrijwel) dagelijks een dizain uit dit al te onbekende werk voorgeschoteld. De gehele brontekst met de emblemata vind u op de prachtige website French Emblems at Glasgow’, rechtstreekse link naar de Délie: http://www.emblems.arts.gla.ac.uk/french/books.php?id=FSCa

Geef een reactie

This website uses the awesome plugin.