Categorieën
lyriek

reclame (3 googlemeldingen voor “Dirk Vekemans”)

De Hartmann Roede van Dirk Vekemans en de Static Tics

In de Cafe Sonore uitzending van 2 mei 2010 (zaterdagnacht vanaf middernacht dv) hoor je de wereldpremière van De Hartmann Roede, een hoorspel geschreven door de Belgische dichter Dirk Vekemans met muziek en sounddesign door de Static Tics, het duo van DJ, radiomaker, muzikant en producent Henk Bakker en gitarist / improvisator Lukas Simonis. De Hartmann Roede is het laatste experimentele hoorspel uit een serie van 4, waarin Lukas Simonis, in de hoedanigheid van Curator bij de Rotterdamse organisatie WORM, steeds een dichter gekoppeld heeft aan een componist / sounddesigner. Achterliggend idee is dat teksten van dichters minder ‘figuratief’ zijn dan die van prozaschrijvers en zich dus bij uitstek lenen voor het abstracte radiofonische hoorspel.

De titel verwijst naar een wichelroede in de vorm van een lus of  spiraal zoals gebezigd door ene Ernst Hartmann. De hoorspeltekst is geschreven voor drie stemmen, geinspireerd op de waanzinnige tijdstheorieën van Velimir Chlebnikov, opgediend met een stevige saus van Philip K. Dick, en het dessert is louter – en hopelijk ook louterende- verbale muziek. Benieuwd wat men ervan gemaakt heeft (dv).

(uitzending te horen alhier vanaf zondag 2 mei)

——————————————————————————————-

Dirk Vekemans met Grapes of Art op Leuvense Kunstroute (1-2 mei 2010)

Grapes of Art/ De Bereklauw

schilderkunst, fotografie, landschapsarchitectuur

Bieststraat 100,
3020 Herent
0472 205 687

www.grapesofart.org

e-mail

In de Bereklauw, een prachtig domein dat al 40 jaar lang wordt uitgebouwd tot kunstenaarszone, experimenteren Arnout Camerlinckx en ilse Derden met film en tonen ze monumentale schilderijen. Dichter Dirk Vekemans en de Bereklauwbewoners werken er aan het Klebnikov Carnaval. Met folk-optredens. Klik hier voor een Overzichtskaart van de Leuvense Kunstroute 2010.

———————————————————————————-

Dirk Vekemans in Zieteratuur


Bekijk grote afbeelding
Zieteratuur
Bekijk grote
afbeelding

Zieteratuur

bloemlezing

Prijs: €22,50
Bestellen

Karel ten Haaf (red.): Zieteratuur
Concrete en visuele poëzie

Je hebt poëzie om te lezen, poëzie om naar te luisteren en poëzie om te zien. Beroemde voorbeelden van dichters die zie-poëzie maakten zijn Paul van Ostaijen, I.K. Bonset, Paul de Vree en K. Schippers. Deze vorm van poëzie kent de laatste jaren voorzichtig een opleving. Voor Karel ten Haaf reden om nu een bloemlezing concrete en visuele poëzie uit het Nederlands taalgebied samen te stellen, die zo’n honderd jaar geleden begint en zijn voorlopig eindpunt in het heden vindt. Nog niet eerder verscheen een dergelijke bloemlezing.

Paul van Ostaijen benutte de in zijn tijd aanwezige technische mogelijkheden om de inhoud van zijn gedichten visueel te ondersteunen. Heden ten dage is menig dichter met behulp van computertechnieken opnieuw aan het experimenteren geslagen. Daarnaast zijn er dichters voor wie taal alleen niet toereikend is om uit te drukken wat ze willen zeggen. Dichters als Jaap Blonk, Daniël Dee, Sieger MG, Ruben van Gogh, ACG Vianen en Tonnus Oosterhoff benutten de nieuwe mogelijkheden in hun gedichten.

ISBN 97890 5452 212 6 – NUR 306; 192 pagina’s, in kleur, ingenaaid; 15 x 20 cm; Prijs: € 22,50; Vormgeving: Jelmar Geertsma

Geef een reactie

This website uses the awesome plugin.