Categorieën
Audio Links - publicaties lyriek

Tekst van De Hartmann Roede

Download de tekst van De Hartmann Roede (pdf-bestand)

Vannacht ging mijn hoorspel in, euh, ‘wereldpremiere’. In een versie van Static Tics, het duo van DJ, radiomaker, muzikant en producent Henk Bakker en gitarist/improvisator Lukas Simonis.

Het resultaat is m.i. een eigenzinnige, maar zeker verdedigbare versie.
Oordeelt u zelf via de online bestanden op de website van Radio 6.

Synopsis: De titel verwijst naar een wichelroede in de vorm van een lus of  spiraal zoals gebezigd door ene Ernst Hartmann, de ontdekker (of uitvinder) van geodesische straling*. De hoorspeltekst is geschreven voor drie stemmen en is geinspireerd door de esoterische tijdstheorieën van Velimir Chlebnikov en ander Neo-Kathedraals Gedachtengoed.

Het ‘verhaal’ vangt aan met een brief van een dode zoon aan zijn vader waarin een soort tijdslus wordt uit de doeken gedaan. De zoon bezorgt de vader vanuit de toekomst een stuk poëtische code, die de vader en met hem de rest van het Gekende Universum zou moeten behoeden voor het onheil dat de zoon overkwam in de toekomst. Die code blijkt te bestaan uit een lus van louter – en hopelijk ook louterende- verbale muziek, waartussen de lyrische evocatie van de dood van een vrouw gevangen zit. Het laatste stuk is overigens een Vlak uit ‘ Het Pad van de Wenende Nacht’ en het stukje verbale muziek werd eerder gepubliceerd in De Gids.

De hoorspelmakers kregen de tekst toegespeeld zonder enige verdere uitleg of instructies.

——————————————————

*Toen ik de tekst schreef was er nog een artikel in Wikipedia over Hartmann en zijn wichelroede. Dat artikel is ondertussen verdwenen. De drang om zich te conformiseren aan de ‘heersende opinie’  via een ‘verstrengde’ redactie escaleert verder op de eens zo Vrije Encyclopedie. Het resulteert nu in een volslagen onwetenschappelijke reflex om ‘fout’ gedachtengoed te weren: volgens dezelfde criteria zou je ook Aristoteles uit de artikels moeten schrappen. Die beweerde immers klinkklare nonsens zoals het feit dat vogels tijdens de winter in de zee gingen hiberneren.

Geef een reactie

This website uses the awesome plugin.