Categorieën
lyriek

Doel Bedichting 2009

Persbericht Bedichting Doel,  10 mei 2009.

De oproep  van Frank De Vos,  DorpsDichterDoel 2009-2011, om  Doel te ‘bedichten’ is nu al een succes. Frank De Vos ontving meer dan 70 inzendingen. Zondag 10 mei, vanaf 13u, zullen collega-poëten hun gedichten schrijven op grote, witte dekzeilen. Die dekzeilen worden aangebracht op leegstaande huizen in Doel om een symbolische buffer te vormen tegen verdere afbraak. Zo wordt de Pastorijstraat die dag nog helemaal ‘bedicht’.

Enkele bekende schrijvers engageerden zich voor dit project: Peter Holvoet-Hanssen, Didi De Paris, Hendrik Carette, Martin Carrette, Thierry Deleu en Axel Daseleire. Ook de deelnemers van de DorpsDichterDoelwedstrijd komen hun engagement na en zullen die dag met watervaste inkt hun pennenroerselen toevertrouwen aan de zeildoeken. 11 gedichten van Mark Meekers, de eerste DorpDichterDoel, krijgen een aparte plaats; tegen de gevel van het parochiehuis. Op een witte bannier, aan de zijgevel van de gezellige taverne Doel 5, schrijft Frank De Vos zijn  gastvrij en hartelijk welkomgedicht voor iedere bezoeker die zich verbonden voelt met het lot van dit bedreigde polderdorp.
Om 14u begroeten we textielbaron Didi de Paris. Samen met Antoine Boute en Dirk Vekemans vormt hij het pornolettristisch  Kollectief kRûut Daarna overhandigen de bevoegde instanties symbolisch een kerncentrale als verjaardagscadeau aan de weledele heer de Paris. Aan het volk zullen jodiumtabletten in de vorm van suikerbonen worden uitgedeeld. Daarna zal de weledele heer De Paris en het collectief kRûûd, overal in het dorp een beletterde zegen ‘Urbi et Orbi’ uitspreken.

Axel Daeseleire, achtbaar dichter, acteur en beeldend kunstenaar, stelt samen met zijn kunstcollectief ‘Amadava’ een installatie met transportbanden in de luchthaven van Saxonia op de Engelsesteenweg  tentoon. Enige gelijkenis met gebeurtenissen van tijdens de tweede wereldoorlog zijn hierbij volkomen uit de geschiedenis gegrepen.

Die dag herdenken wij in Doel de verloren verkiezingsslag van de Vlaamse regering op 7 juni 2009. Met roerende, gepaste eerbied zal onder het waakzame oog van een minuut stilte, een doornenkroon aan het monument van de gesneuvelden voor Doel worden neergelegd en een andere te water worden gelaten.

Verschillende muzikanten brengen sfeer met straatoptredens.

Ook met dit initiatief wil KunstDoel geweldloos, waardig en  artistiek protesteren tegen de geplande vernietiging van Doel. Voor KunstDoel hoeven de haven en het dorp geen vijanden te zijn, maar kan het dorp als kunstenaarsoord en toeristische trekpleister een meerwaarde zijn voor de Antwerpse haven.

Geef een reactie

This website uses the awesome plugin.