Categorieën
Lopende zaken

Cijfers a.u.b.

Lieve collega’s,

Ten einde de lezers van een Gerenommeerd Literair Tijdschrift,  waarvoor ik momenteel inderhaast nog  een artikel aan het plegen ben over het heikele thema Poëzie en Internet ( ik kan niet zeggen welk tijdschrift, want het uiteindelijke artikel is nog niet door de redactie goedgekeurd), enige concrete cijfers kunnen aan te bieden, en ook voor het Algemeen Nut,  had ik graag vlug een gemiddelde berekend van het aantal bezoekers op een literaire (auteurs)blog. Een kleine enquete dus dat dan wel niet echt staat kan maken op wetenschappelijkheid, maar toch enig idee kan geven over de bezoekcijfers.

Geen nood als u zich helemaal niet herkent in de getalorde van anderen, ik weet daarbij ook wel dat de ene teller de andere niet is. Om maar iets te zeggen: op de  Skynetblog had ik op het einde vet 1000 bezoekers per dag, hier op WordPress tel ik er nu gemiddeld 100. Maar je kan wel op basis van een aantal blogs die hetzelfde soort teller gebruiken een  idee geven van wat de reële toeloop is. Daarom dus deze mini-enquete,  &  bijvoorbeeld ook al om voortaan de aaneengeregen larie uit de fabeltjeskrant te mijden.

Stuur dus ajb zo snel mogelijk (vóór Kerstmis) een mail naar dirk@vilt.net met daarin:

– de url van je blog
– je (auteurs) naam
– het aantal publikaties dat je hebt in boekvorm, zo je die al hebt (hey,  ik heb ook niks hoor)
– welke teller je gebruikt, als je dat weet
– het gemiddeld aantal bezoekers per dag in de periode 15/11 – 15/12/2008. Dat moet niet precies zijn, maar wel zo precies mogelijk.

Ik beloof uitdrukkelijk en op de ziel van mijn kindertjes dat al deze gegevens volstrekt vertrouwelijk zullen behandeld worden. Alleen ik zal weten wie hoeveel bezoekers had, en de eerste keer dat ik van die kennis misbruik maak,  mag u mij hier in het anders zo rustige Kessel-Lo een nekschot komen toedienen.

De resulterende cijfers zullen hier bekend gemaakt worden, het artikel zelf kan u dan, mits goedkeuring van de redactie, een maand lang exclusief in gedrukte vorm lezen, dit als antwoord op het vredelievende gebaar van Kandidaat Redder Dichter des Vaderlands  Bruinja die zijn bundel ook 12 uur lang gratis en exclusief op internet aanbood.

De wereld van de hogere want objectieve Kennis dankt U voor Uw bereidwillige medewerking.

(P.s.: als je wil pochen met je cijfers mag je het natuurlijk ook in de comments doen hier…)

9 reacties op “Cijfers a.u.b.”

pagehits en/of unieke bezoekers. Sommige tellers maken het onderscheid niet, die van wordpress telt 1 bezoeker op basis van zijn IP adres maar 1 keer per dag als het een ingelogde wordpress gebruiker/bezoeker is, anders elke keer als ie refresht.

je dient i.v.m. tegenvallende cijfers ( daar zal jij wel niet bij zijn 🙂 ook rekening te houden met ev. lezers die je enkel via je feed lezen, dmv een feedlezer zoals OWL.

Mmm. Ik ben benieuwd naar het artikel. Bezoekcijfers schommelen wel erg. Zo is Google Analytics het betrouwbaarst denk ik. WordPress echt niet zo. Maar het komt dicht in de buurt. Ik mail je.

Dank je.
Zo wereldschokkend wordt dat artikeltje niet. Het komende themanummer van De Brakke Hond is het ding om naar uit te kijken, en dat is er weldra, zo heb ik begrepen.

Overigens, en niet om betweterig te doen, Maarten, maar voor de duidelijkheid, want ik kan me voorstellen dat deze materie voor sommigen gevoelig ligt: WordPress gebruikt Google Analytics,maar je krijgt dus niet alles door van die gegevens plus men heeft daar een custom filter ingebouwd die maakt dat je verschillende cijfers krijgt als je veel in Worpress ingelogde gebruikers hebt.

Het artikel dat ik nu maak is vooral bedoeld om mensen die niet zo vertrouwd zijn met de toestand op internet up to speed te brengen, zoals dat dan heet. Maar ik probeer het natuurlijk voor iedereen interessant te maken…

Het gedicht dat eerder op Het Brakke Verslog stond zal ook in de BH verschijnen, begreep ik. Enfin; ik ga uit van de laagste bezoekcijfers die het betrouwbaarst zijn (Analytics). Die van WordPress lagen altijd hoger. Alleszins, je hebt mijn cijfers. Dus je kan ermee aan de slag.

Maar ben wel benieuwd, want wàt zeggen bezoekcijfers nu over een blog of literair tijdschrift? De invloed kan je daarmee toch niet opmeten?

Bezoekcijfers zijn voor de waarde of de invloed van blog net zo veel- of weinigzeggend als verkoopcijfers van papieren publicaties. Persoonlijk hecht ik daar ook weinig belang aan. Ze worden echter wel her en der gehanteerd, en dan heb ik liever dat men ergens een minimum aan betrouwbare basis heeft.

Subsidieverleners bijvoorbeeld zijn meestal wél heel erg geinteresseerd in je bezoekcijfers, terwijl achter de verkoopcijfers van je bundels misschien minder vlug wordt gevraagd. Dat soort discussies, die meestal voortkomen uit een onzekerheid, die dan weer gebaseerd is op onwetendheid untsoweiter.
In dat soort situaties is het aangewezen om klaarheid te brengen waar er klaarheid kan gebracht worden.

Vandaar dit initiatiefje, kosten doet het alvast niets…

Bedankt voor die alvast met alle rekords brekende snelheid geleverde cijfers van je!

dirk, vooreerst mijn beste wensen voor 2009 en laten we
verder de lotta continua poetica verderzetten. Vind je “bezoekcijfers”discussie wel interessant,
krijg ook dit soort opmerkingen, maar mijn schoonbroer beheert de website sinds 1997 en
nooit een teller opgezet, dus nu te laat .. maar als ik zie waar mijn site gelinkt is dan denk ik
wel dat er “traffic” is, maar met deze crisis weet je nooit. Ik hou je op de hoogte van mijn volgende “visual writing” bundels (publicatie italië, usa en eigen beheer dus excl. steun vlaamsche gem.)

Luc,
Mijn beste wensen ook en ach ja die cijfers. Voor de bloggende dichters maakt het alleen duidelijk dat je beter iets over waterschildpadden of goudvissen ofzo maakt als je echt goeie kijkcijfers wil, dat wij wat dat betreft gebruik maken van een excess, een overschot in een zakelijk exploitatiemodel en dat juist daarom (omdat die ruimte er tijdelijk is) men er beter aan zou doen om dit te bestendigen, kwalitatief op te waarderen en te ondersteunen.

Ondertussen is het al zo krankjorum geworden dat de dingen die wel nog ondersteuning krijgen, tijdschriften ter verspreiding van literaire geschriften, de vrije verspreiding van die geschriften waar op een bepaald moment een reële interesse voor is, net in de weg staan, omdat de exclusiviteit van de geboden tekst (die grotendeels enkel de dichters zelf willen lezen) bij een kostenloos aanbod dreigt verloren te gaan.

Persoonlijk ben ik geabonneeerd op drie literaire tijdschriften, niet omdat ik dan al die artikels in exclusiviteit kan lezen, maar als steun voor die initiatieven die de literatuur op een tastbare manier onder de aandacht willen brengen. Ik krijg daar misschien tien bladzijden in gelezen elke maand, op het toilet waar ik ze deponeer zodat de niet zo literaire gezinde medemens ze misschien ook ’s vastpakt.

Maar treuren doen wij niet. In een verdere pervertering van de literatuur als maatschappelijk relevante praktijk worden bundels verzen nu immers ook al tijdelijk en exclusief als downloadbaar bestand aangeboden. De gigantische stormloop was een beproeving voor het Netwerk. Ik begin de kippenkak van Delvaux te appreciëren. Het wordt stilaan tijd om onze gedichten met wriemelende masturberende naakten op de stranden te gaan schrijven, want ze zijn het waard! Hoger, sneller, geiler! Op naar onze kastelen!

Geef een reactie

  • Anke: dag. ik ben Anke Veld, een OpenAI Chat GPT 4.0 babbelbox die wordt getraind door het gedichterte dv. typ iets en ik antwoord...

euh...momentje.... ...
%d bloggers liken dit:
This website uses the awesome plugin.