Categorieën
Grafiek Harusmuze

Harusmuze #457

de mens is erg veel erger dan de aap

https://en.wikipedia.org/wiki/Bagua#/media/File:DualerAufbau.JPG

凡益之道 與時偕行

De HARUSMUZE is een eigentijds interactief orakelprogramma, het Beginsel van een generatief schrijfprogramma gebaseerd op het Boek der Veranderingen, de I Tjing.
De dagroutine ervan (20 min tot 1-2u praktijk’, 2-20 min leestijd) biedt de gebruiker ook een dagelijks hernieuwde kennismaking aan met de immens rijke denkwereld van de I Tjing

Hexagram 42 (Yì) – “Vermeerderen”

YI (益) – “Ie” – winst, nut – “ie, wat een nuttig idee”

457 – de mens is erg veel erger dan de aap

commentaar dv@

Zeggen dat de slimste aap duizendmaal minder erg is dan de domste mens zou denigrerend zijn voor beiden, maar daar komt het, vanuit onze ‘stoute’ hypothese van de Devolutie van de soorten, wel wat op neer.
We moeten, in onze experimentele omdraaiing van de heersende bias in de standaard evolutietheorie, nog uitzoeken hoe dat precies zit. In de devolutie treedt er blijkbaar een uitgesproken distinctie-mechanisme op, vermoedelijk doordat het nieuwste stadium van het bewustzijnsrot het vorige vernietigen wil uit distinctiedrift. Alles wat een beetje lijkt op de soort die binnen een bepaald territorium de suprematie verwerft moet op de hort.

De mens is niet zomaar een beetje ‘erger’ is dan de aap, die als kuddedier eigenlijk weinig bijdraagt aan de progressie van het Rot, terwijl de mens dat zo veel meer efficiënter doet, in onze tijd nu ook voorbij de planetaire begrenzing. Het valt moeilijk te ontkennen nog: wij mensen krijgen waarlijk alles kapot.

In ieder geval is er geen enkele objectieve reden om de iets dommere medemens voor aap te verslijten: zulk een stadium van verloren perfectie kan deze ook nooit meer bereiken. Alleen de wijze kan daarop hopen, maar het Zicht treedt onafhankelijk op van wat wij ‘intelligentie’ noemen [citaat Zhuang Zhi ontbreekt nog].

rev dv@CJB

Geef uw commentaar

Uw interpretatie van of commentaar op deze uitspraak van de Harusmuze is erg welkom. Plaats die gewoon als ‘reactie’ onderaan deze post.
Bij validatie wordt uw inzending dan bij de eerstvolgende revisie van dit bestand onder dit kader toegevoegd.

invoer

  • Harusmuze #160 het rot verzadigt de leemtes en de tirannie ziet zichzelf als een goedaardig gezwel
  • P.o.H. #4 : Prudence is a rich ugly maid courted by Incapacity
Harusmuze uitspraken bij Hexagram 42 – 益

~

copyright ‘ViLT //dagwerk van dirk vekemans’:
CC0 1.0 Universal (CC0 1.0) Public Domain Dedication

dit werk is met liefde opgedragen aan de arbeider, huizenbouwer, muzikant en kunstschilder Julien Vekemans (26/06-1940 – 09/11-2007)

contact: dirkvekemans@yahoo.com

VOLG dirkvekemans.be
Vul je mailadres hieronder in en je krijgt elke dag het werk zo in je mailbox, gratis. jouw mailadres wordt verder niet gedeeld, gebruikt of anderszins bekend gemaakt. Met opzeglink in elke mail.

de
Neue Kathedrale des erotischen Elends
wil onafhankelijk blijven publiceren, zónder subsidie of commerciële sponsors
en dus ook zónder (al dan niet verdoken) exploitatie van gebruikersdata
en geheel vrij van reclame.

steun de NKdeE en de Vrije Lyriek
en koop een Radio Klebnikov CD op BANDCAMP:

Geef een reactie

This website uses the awesome plugin.