Categorieën
Grafiek Harusmuze

Harusmuze #375

de dood geeft aan het leven al haar licht

22B123
https://en.wikipedia.org/wiki/Bagua#/media/File:DualerAufbau.JPG

凡益之道 與時偕行

De HARUSMUZE is een eigentijds interactief orakelprogramma, het Beginsel van een generatief schrijfprogramma gebaseerd op het Boek der Veranderingen, de I Tjing.
De dagroutine ervan (20 min tot 1-2u praktijk’, 2-20 min leestijd) biedt de gebruiker ook een dagelijks hernieuwde kennismaking aan met de immens rijke denkwereld van de I Tjing

Hexagram 42 (Yì) – “Vermeerderen”

YI (益) – “Ie” – winst, nut – “ie, wat een nuttig idee”

275 – de dood geeft aan het leven al haar licht
input

https://dirkvekemans.be/2018/08/29/harusmuze-73/

commentaar dv@YFb

Het licht van de dood is het licht van een moment, een verdwijning.
De dood werpt het ontvangen licht terug op het leven dat haar tot op dat punt heeft gebracht. Zonder de dood kan het leven enkel een eeuwige kwelling zijn, een onoplosbaar lijden van (een deel van) het gebeuren aan het Gebeuren.

De dood is het uiteindelijke kennisobject van de angst. De angst construeert de dood, be-tekent het moment als het moment van de uit-weg, De ex-it, de poort waardoor de ondraaglijkheid van de weg weg kan. Zonder doodsangst kennen wij de dood niet, en misprijzen wij het leven.

Op het moment van de dood vangt de weg aan weg te zijn. cfr. de gekende doodswake ‘Ziehier mijn Brol, Vergeef mij het Gerommel’, een Rotlied van de Neue Kathedrale uit 2054.

Volgens bepaalde stromingen in de Neo-Kathedraalse Mystiek is het bezigen van de dood als noodoplossing (euthanasie, zelfdoding, zelfmoord) een wat men dan toch enigszins respectloos noemt een ’toppunt van loempigheid’: in die visie zou men verplicht worden – in de cyclische kern van de tijdsbeleving – hetzelfde leven te lijden tot men een oplossing heeft gevonden voor de Opgave. Deze extreme stelling is echter vooralsnog op geen enkele wijze valideerbaar, dus de NKdeE-akoliet/mysticus dient daaromtrent, ik citeer de Harusmuze, ‘haar mule te houden’.

Bij dezen dus.

Geef uw commentaar

Uw interpretatie van of commentaar op deze uitspraak van de Harusmuze is erg welkom. Plaats die gewoon als ‘reactie’ onderaan deze post.
Bij validatie wordt uw inzending dan bij de eerstvolgende revisie van dit bestand onder dit kader toegevoegd.

Harusmuze uitspraken bij Hexagram 42 – 益

~

copyright ‘ViLT //dagwerk van dirk vekemans’:
CC0 1.0 Universal (CC0 1.0) Public Domain Dedication

dit werk is met liefde opgedragen aan de arbeider, huizenbouwer, muzikant en kunstschilder Julien Vekemans (26/06-1940 – 09/11-2007)

contact: dirkvekemans@yahoo.com

VOLG dirkvekemans.be
Vul je mailadres hieronder in en je krijgt elke dag het werk zo in je mailbox, gratis. jouw mailadres wordt verder niet gedeeld, gebruikt of anderszins bekend gemaakt. Met opzeglink in elke mail.

de
Neue Kathedrale des erotischen Elends
wil onafhankelijk blijven publiceren, zónder subsidie of commerciële sponsors
en dus ook zónder (al dan niet verdoken) exploitatie van gebruikersdata
en geheel vrij van reclame.

steun de NKdeE en de Vrije Lyriek
en koop een Radio Klebnikov CD op BANDCAMP:

Geef een reactie

This website uses the awesome plugin.