Categorieën
Grafiek Harusmuze

Harusmuze #315

// de toekomst is goedkoper dan het verleden

315 – god is heden helaas onbetaalbaar

hexagram 5  (xū) –  “Dienen”

de HARUSMUZE is een eigentijds orakel, een NKdeE generatief schrijfprogramma gebaseerd op het Boek der Veranderingen, de I Tjing.

input

https://dirkvekemans.be/2018/10/28/harusmuze-133/

22B23 Rodin D 5199

commentaar:

het gaat niet zo denderend goed met de mensheid, zoveel is duidelijk. god is gestorven en zijn lijk hangt alom in het globale rot te stinken en te druipen. ieders wereldbeeld mist zekerheid, de grote papa van het Zijn en de Dingen is henen. en onze nest, de aarde, wordt met de dag erger en wellicht onherroepelijk verpest met van humane nijd en dwaasheid alle mest.

de optimist heden ten dage is van mening dat de mens in de hoogste nood het beste functioneert en altijd op het nippertje pas de juiste oplossing vindt. de pessimist ziet enkel hoe fout het vroeger al ging, en twijfelt er stevig aan of er überhaubt nog wel een oplossing is. de realist ziet alles gebeuren en weinig van het gepalaver veel zoden aan de dijk zetten om op het gebeuren van enige merkbare invloed te zijn.

wij ondergaan onszelf, zo lijkt het wel, en als wij kijken naar het verleden zien velen onder ons misschien al klaar en duidelijk wat we daar en toen beter hadden gedaan, maar iedereen meent wel te kunnen stellen dat hij met absolute zekerheid weet wat de anderen verkeerd hebben gedaan. en doen, de smeerlappen!

maar wat gedaan is, is gedaan en elk wijzen met beschuldigende vingertjes is een wijzen in de leegte, en vanuit de leegte naar een uiterst ridicuul zichzelf te kijk stellen als machteloos wijzend vingertje, stampvoetend in de leegte. want wat heb je aan een schuldige, als het ongedaan maken van eender wat in het verleden quasi altijd geheel onbetaalbaar is?

de weg terug is immers afgesloten, overgroeid door de gevolgen van de weg die wel begaan is. uit een bestaand verdrag willen stappen, is duurder dan het bestaande verdrag te willen veranderen. schrijven in de toekomst is altijd goedkoper dan enige rewrite van het verleden. en god opwekken uit de doden is gezien de huidige constellatie volstrekt onbetaalbaar. hij had maar wat moeten dobbelen, de oude knar.

op 20 mei dit jaar* wordt het Gekende Universum weer een pak beter berekenbaar. onder meer de Planck-constante krijgt dan een exacte waarde, ‘de paradox van Zeno krijgt dan een berekenbare en dus betaalbare oplossing’ zo hoor ik Iemand hier in het Centrum met veel poeha verkondigen.

en ja: er valt veel voor aan te voeren dat zodoende op die dag de mensheid zichzelf een nieuw Binnen en een daarbij horend fonkelnieuw Buiten heeft aangeschaft. want als je de economie meer berekenbaarheid geeft in de Geldruimte waarin wij leven, dan kan je er prat op gaan dat de weg terug uit zulk verdrag binnen de kortste keren volstrekt onbetaalbaar zal zijn.

*ik ga er hier gemakshalve van uit dat niets de herdefiniëring van de SI-grondeenheden nog gaat tegenhouden


scève

Je m’ayme tout au desdaing de la hayne,
Ou toutesfois je ne l’ose irriter,
Si doulcement elle est de courroux plaine,
Que contre soy se prent a despiter:
Dont tout plaisir je me sens conciter,
Et n’est possible en fin que je m’en taise.
Parquoy couvrant en mon coeur ce grand aise,
Qui ne me peult detenir en ma peau,
Je vois a elle, & m’accuse, & l’apaise,
Lors l’air troublé soudain retourne en beau.

Geef een reactie

This website uses the awesome plugin.