Categorieën
Grafiek Harusmuze

Harusmuze #312

het verandert maar het verandert niets

// het ene wil veranderen

312 – het verandert maar het verandert niets

hexagram 5  (xū) –  “Dienen”

https://en.wikipedia.org/wiki/Bagua#/media/File:DualerAufbau.JPG

凡益之道 與時偕行

De HARUSMUZE is een eigentijds interactief orakelprogramma, het Beginsel van een generatief schrijfprogramma gebaseerd op het Boek der Veranderingen, de I Tjing.
De dagroutine ervan (20 min tot 1-2u praktijk’, 2-20 min leestijd) biedt de gebruiker ook een dagelijks hernieuwde kennismaking aan met de immens rijke denkwereld van de I Tjing

input

https://dirkvekemans.be/2018/10/31/harusmuze-136/

commentaar dv@YDZ

in de verandering is de verandering onleesbaar: het ene is nog niet het andere, het andere is niet meer het ene. en zelfs al gaat het andere op het ene lijken, het zal nooit hetzelfde zijn, want het ene is niet meer waar nu het andere is.

maar al dat zijn verwart nodeloos wat er gebeurt in de verandering: in de verandering wordt niet het ene dat-iets-was het andere dat-nog-niet-is, er is niets, er bestaat niet iets dat er verandert in de verandering.

de verandering is een gebeuren rond een keerpunt dat een verschuiven is van de duiding waarrond het veranderen zichtbaar wordt voor wie het veranderen waarneemt.

daardoor kan ook geen enkele verandering exact worden aangeduid: de grens is altijd overgang, de overgang is bij nader toezien nooit een lijn maar steevast veld waarin de overgang een overgaan is van het ene in het andere, de recursie dus van de verandering.

is de dood van alles het einde?
is een zwart gat de vernietiging van alles wat wij kennen?
als alles wat wij kennen, niet het Zijn is en de fictie van de Dingen maar een gebeuren, dan is het zwarte gat misschien de overgang van het gebeuren dat wij menen te kennen en te zien tot het gebeuren dat ons ongekend is en vaneigens ongezien.

als de kosmos zo bezaaid is met verandering die wij niet begrijpen en de sterren eeuwig toch voor ons te fonkelen staan, waartoe dan nog onze angst om dit leven te verlaten daar al het bekende leven toch in ’t ongekende ooit moet overgaan?

het nut van angst is ondoorgrondelijk en vanzelfsprekend: wij dienen hier met kracht en liefde dit leven te bewaken en met de macht van moed het zwart tot deemoed en de harde nacht tot zachte dag vermaken en daarbij steevast aan het enge van het ik verzaken om voor iedereen een weidser wij te maken. de angst wijst ons aldus de weg naar de ander.

1noot@CCB:
– cultuur, als Sprenglerse antipode van het civilisatieproces, vertrekt steevast van een reactie op negatieve emoties en de (Westerse) mensen staan onder hoge druk om die te negeren.
het proces en het cultiveren ervan staat haaks op de exploitatiecultuur van de commercie en de sociale netwerken. ‘sociale’ netwerken die de individuen voornamelijk isoleren en opsluiten binnen hanteerbare profielen, en waar alles moet stralen van verkoopbare blijdschap en betaalbare goedheid.
de vernietigende functie van de sociale netwerken op de gemeenschap, en hoe die aan de aandacht van de massa eraan verslaafde ‘gebruikers’ ontsnapt, kan je haast satanisch noemen. de elite, Zuckerberg en de andere IT-billionaires, de politici, de religieuze leiders, iedereen met al dan niet aanspreekbare verantwoordelijkheid: ze zijn zich vooralsnog van geen kwaad bewust.
– schrijven doet lezen en schrijven en lezen zijn de twee richtingen van één en hetzelfde gebeuren, van één humaan schriftprogramma.
de hoofdfunctie van het schrijven is de aanmaak van denk-, schrijf- en levensruimte voor de ander, de hoofdfunctie van het lezen is de aanmaak van denk-, schrijf- en levensruimte van het ik, maar in de interacties die gebeuren in beide activiteiten vervalt elk verschil al na de eerste zin.


en wie dan nog waarom vraagt, die zeggen wij ‘het zal u leren’.

ontvangen commentaar:

~

de
Neue Kathedrale des erotischen Elends
wil onafhankelijk blijven publiceren, zónder subsidie of commerciële sponsors
en dus ook zónder (al dan niet verdoken) exploitatie van gebruikersdata
en geheel vrij van reclame.

steun de NKdeE en de Vrije Lyriek
en koop een Radio Klebnikov CD op BANDCAMP:


~ ~ ~

contact: dirkvekemans@yahoo.com

VOLG dirkvekemans.be
Vul je mailadres hieronder in en je krijgt elke dag het werk zo in je mailbox, gratis. jouw mailadres wordt verder niet gedeeld, gebruikt of anderszins bekend gemaakt. Met opzeglink in elke mail.

Noten[+]

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
This website uses the awesome plugin.