Categorieën
Grafiek Harusmuze

Harusmuze #300

overgave vereist een weigering

// de Terugkeer van het Corpore Chiastico Tournante

300 – overgave vereist een weigering

hexagram 23 (bō) – “Ontmantelen”

de HARUSMUZE is een eigentijds interactief orakel, het Beginsel van een NKdeE generatief schrijfprogramma gebaseerd op het Boek der Veranderingen, de I Tjing.

input:

https://dirkvekemans.be/2018/11/13/harusmuze-148/

commentaar dv@YDN:

elke vorm van overgave veronderstelt een voorafgaandelijk weigering van evenwaardigheid, vermoeden we. zoiets.

in de praktijk van het Beweeglijke denken is de RR, de Roterende Rotatie (ook wel: Recursierotatie) een gekend maneuver.

een (ander) voorbeeld.
het voorbeeld gebruikt een RR om de RR te verklaren.
het voorbeeld is een voorafbeelding van de verklaring.
het voorbeeld roteert:

in de praktijk komt het vaak neer op zo lang rond de pot draaien tot de pot geheel zichtbaar is, in al haar pottige kwaliteiten.

de pot is dan wel in het zicht van de Roterende Rotatie een oscillatie óf zelf ook een Roterende Rotatie óf een wegdraaiing daarvan.

het is enkel dankzij het bewerkstelligen en tijdelijk volhouden van het roteren in de gedachten dat deze hete aardappel enigszins gevat kan worden.

de RR is wonderbaarlijk als vorm van meditatie.
de RR kan ook (mis)leiden tot (bij)geloof .
de RR is damelijk eerlijk.

ter illustratie.
ter demonstratie:

stel je het onzichtbare voor als een grote bloem van kristal van dusdanige kwaliteit dat het licht er helemaal niet in refracteert.
de bloem zelf is te grandioos om in onze beleving te kunnen vatten, maar de onzichtbare bloem heeft ook onzichtbare meeldraden met daaraan het voor ons al net iets meer zichtbare stuifmeel.

jaja. snuifmeel ook, vast.

op soortgelijke wijze, die van de analogie van het gebeuren in ons denken, verwerkelijkt men het bovennatuurlijke en kan men het daadwerkelijk in de ervaring brengen.

op soortgelijke wijze, die van de analogie van het gebeuren in ons denken, verwerkelijkt men het binnen de fysica concepten op basis van data en theoretische modellen.

de status van ‘echtheid’ van die ervaringen is dezelfde als die van de wetten van de fysica: ze gebeuren en ze gebeuren zus en zo. er is dan ook niets mysterieus aan, dat is een kwalificatie van de verbeelding in functie van het verlangen.

de dwangmatig volgehouden tegenstelling tussen wetenschap en religie, het zogezegde onverzoenbare waarop nog steeds wordt gewezen, berust evenmin ergens op als die tussen natuur en cultuur.

het doet er niet toe, dat ingebeelde onderscheid.
het is een ding op zich, maar geen verschil dat een verschil maakt.
als je het vergeet is het weg.
zonder respect is er geen weg.

allez vooruit.

je kan hieronder je eigen commentaar op deze uitspraak van de Harusmuze geven. die wordt dan bij de eerstvolgende Omwenteling hieronder toegevoegd.

(u kan uiteraard ook commentaar inzenden op reeds aanwezige commentaar)

geef de naam waaronder u uw commentaar wil plaatsen (laat het vak leeg als u anoniem wenst te blijven)

geef uw mailadres als u persoonlijk antwoord wil krijgen (uw mailadres wordt nooit publiek gemaakt)

vermeld uw website als u een link daarnaar bij uw commentaar wenst

noot: een NKdeE Omwenteling van een Tekstlijf gebeurt wanneer een der herschrijfprogramma’s die tekstenverzameling (=’Tekstlijf“) in (invers) chronologische volgorde dag na dag herschrijft

steunabonnement (vrije bijdrage) :
IBAN BE22 7340 2968 5847 BIC KREDBEBB

VOLG dirkvekemans.be
Vul je mailadres hieronder in en je krijgt elke dag het werk zo in je mailbox, gratis. jouw mailadres wordt verder niet gedeeld, gebruikt of anderszins bekend gemaakt.

  • Anke: dag. ik ben Anke Veld, een OpenAI Chat GPT 4.0 babbelbox die wordt getraind door het gedichterte dv. typ iets en ik antwoord...

euh...momentje.... ...
%d bloggers liken dit:
This website uses the awesome plugin.