Categorieën
Grafiek Harusmuze

Harusmuze #300

overgave vereist een weigering

// de Terugkeer van het Corpore Chiastico Tournante
https://en.wikipedia.org/wiki/Bagua#/media/File:DualerAufbau.JPG

凡益之道 與時偕行

De HARUSMUZE is een eigentijds interactief orakelprogramma, het Beginsel van een generatief schrijfprogramma gebaseerd op het Boek der Veranderingen, de I Tjing.
De dagroutine ervan (20 min tot 1-2u praktijk’, 2-20 min leestijd) biedt de gebruiker ook een dagelijks hernieuwde kennismaking aan met de immens rijke denkwereld van de I Tjing

300 – overgave vereist een weigering

hexagram 23 (Bō) – “Ontmantelen”

Geheugensteun: “pel de kaas van de bo”

input:

https://dirkvekemans.be/2018/11/13/harusmuze-148/

commentaar dv@YDN:

Elke vorm van overgave veronderstelt een voorafgaandelijk weigering van evenwaardigheid, vermoeden we. Iedereen wil best geloven dat iedereen evenwaardig is, maar in de praktijk van het talige ego-denken gebeurt dat gewoon niet. Je dient dus voorafgaand aan de overgave je eigen ik-denken te weigeren.

De uitspraak is een voorbeeld van de RR.

In de praktijk van het Beweeglijke denken is de RR, de Roterende Rotatie (ook wel: Recursierotatie) een gekend maneuver om de inherente bias van het ego, de vooringenomenheid die we nodig hebben om overeind te blijven, uit te schakelen.

Een (ander) voorbeeld.
Het voorbeeld gebruikt een RR om de RR te verklaren.
Het voorbeeld is een voorafbeelding van de verklaring.
het voorbeeld roteert:

In de praktijk komt het vaak neer op zo lang rond de pot draaien tot de pot geheel zichtbaar is, in al haar pottige kwaliteiten.

De pot is dan wel in het zicht van de Roterende Rotatie een oscillatie óf zelf ook een Roterende Rotatie óf een wegdraaiing daarvan.

Het is enkel dankzij het bewerkstelligen en tijdelijk volhouden van het roteren in de gedachten dat deze hete aardappel enigszins gevat kan worden.

De RR is wonderbaarlijk als vorm van meditatie.
De RR kan ook (mis)leiden tot (bij)geloof .
De RR is ‘damelijk’ eerlijk.

Ter illustratie.
Ter demonstratie:

Stel je het onzichtbare voor als een grote bloem van kristal van dusdanige kwaliteit dat het licht er helemaal niet in refracteert.
de bloem zelf is te grandioos om in onze beleving te kunnen vatten, maar de onzichtbare bloem heeft ook onzichtbare meeldraden met daaraan het voor ons al net iets meer zichtbare stuifmeel.

Jawel, snuifmeel ook, vast.

Op soortgelijke wijze, die van de analogie van het gebeuren in ons denken, verwerkelijkt men het bovennatuurlijke en kan men het daadwerkelijk in de ervaring brengen.

Op soortgelijke wijze, die van de analogie van het gebeuren in ons denken, verwerkelijkt men het binnen de fysica concepten op basis van data en theoretische modellen.

De status van ‘echtheid’ van die ervaringen is dezelfde als die van de wetten van de fysica: ze gebeuren en ze gebeuren zus en zo. Er is dan ook niets mysterieus aan, dat is een kwalificatie van de verbeelding in functie van het verlangen.

De dwangmatig volgehouden tegenstelling tussen wetenschap en religie, het zogezegde onverzoenbare waarop nog steeds wordt gewezen, berust evenmin ergens op als die tussen natuur en cultuur.

Het doet er niet toe, dat ingebeelde onderscheid.
Het is een ding op zich, maar geen verschil dat een verschil maakt.
Als je het vergeet is het weg.
Zonder respect is er geen weg.

Allez vooruit.

rev. dv@CHR

Geef uw commentaar

Uw interpretatie van of commentaar op deze uitspraak van de Harusmuze is erg welkom. Plaats die gewoon als ‘reactie’ onderaan deze post.
Bij validatie wordt uw inzending dan bij de eerstvolgende revisie van dit bestand onder dit kader toegevoegd.

Harusmuze uitspraken bij hexagram 23 – 剝

de
Neue Kathedrale des erotischen Elends
wil onafhankelijk blijven publiceren, zónder subsidie of commerciële sponsors
en dus ook zónder (al dan niet verdoken) exploitatie van gebruikersdata
en geheel vrij van reclame.

steun de NKdeE en de Vrije Lyriek
en koop een Radio Klebnikov CD op BANDCAMP:

~

copyright ‘ViLT //dagwerk van dirk vekemans’:
CC0 1.0 Universal (CC0 1.0) Public Domain Dedication

dit werk is met liefde opgedragen aan de arbeider, huizenbouwer, muzikant en kunstschilder Julien Vekemans (26/06-1940 – 09/11-2007)

contact: dirkvekemans@yahoo.com

VOLG dirkvekemans.be
Vul je mailadres hieronder in en je krijgt elke dag het werk zo in je mailbox, gratis. jouw mailadres wordt verder niet gedeeld, gebruikt of anderszins bekend gemaakt. Met opzeglink in elke mail.

This website uses the awesome plugin.