Categorieën
Grafiek Harusmuze

Harusmuze #369

je ziet het niet omdat je het wil zien

22B90
https://en.wikipedia.org/wiki/Bagua#/media/File:DualerAufbau.JPG

凡益之道 與時偕行

De HARUSMUZE is een eigentijds interactief orakelprogramma, het Beginsel van een generatief schrijfprogramma gebaseerd op het Boek der Veranderingen, de I Tjing.
De dagroutine ervan (20 min tot 1-2u praktijk’, 2-20 min leestijd) biedt de gebruiker ook een dagelijks hernieuwde kennismaking aan met de immens rijke denkwereld van de I Tjing

369 – je ziet het niet omdat je het wil zien

hexagram 23 (Bō) – “Ontmantelen”

Geheugensteun: “pel de kaas van de bo”

input

https://dirkvekemans.be/2018/09/04/harusmuze/

commentaar dv@YFV

Of: het onzichtbare is onzichtbaar omdat je het ziet.

In het echt, natuur én cultuur (het echte onder de fictie van de door ons geproduceerde werkelijkheid kent dat onderscheid niet), gebeurt er nergens een ‘lijn’, maar we tekenen ze wel.

Lijnen zijn de resultante van ons essentialistische kijken, de humane perceptie is cognitief bepaald door onze grijpnijd. Elke waarneming is een ingreep. De lijn is een constructie op aanraakpunten, tastbaarheden die de ruimtelijkheid vatbaar maken vanuit het duale perspectief dat onze ogen ons bieden.

Berekende potentialiteitsconstructies. Datastromen met onaflatende feedback in de pulsatie van ons ‘bewustzijn’, een zijn dat alleen functioneert als het er niet ‘is’, in onze werkbare ‘stilte’.

Een lijn verbindt de raakpunten die aangemaakt zijn door ons verlangen, een voortdurende productie van verlangen dat verlangt en in alsmaar snellere verwikkelingen een soort zijnszoemen bereikt, waardoor wij triomfantelijk het Zijn der Dingen kunnen oprichten: de pakbaarheid, de potentie die wij alom uitstralen.

Tederheid is letterlijk een afzien van al dat visuele geweld, een belijdenis van het beeld. Schroom in het oog van, oog in oog met de schoonheid.

In tegenstelling tot de mannelijke gaze die een onbeschaamde toe-eigening is, is de tedere blik de respons op een schroomvallig zich aanbieden, een zich geven aan het geziene, een ontluiken, een overgave aan het zicht.

Zien met de hand voor de ogen: manifestatie.

Wat zich niet aanbiedt als vatbaar voor onze verlangensproductie, dat waar ons indringende kijken geen vat op heeft, blijft en ‘is’ dus voor de mens onzichtbaar.

Enkel in diepe meditatie zal het verschijnen, als het zich veilig weet in haar onzichtbaarheid.

In het moment verklaart het onzichtbare zich: het is onzichtbaar omdat we het zien zoals het zich enkel aan ons kan tonen: als onvatbaar, afwezig, onbestaand en samenvallend met de onmogelijke eeuwigheid van het moment.

Het wordt wij.

Totaal nu.

rev. dv@CCH

Geef uw commentaar

Uw interpretatie van of commentaar op deze uitspraak van de Harusmuze is erg welkom. Plaats die gewoon als ‘reactie’ onderaan deze post.
Bij validatie wordt uw inzending dan bij de eerstvolgende revisie van dit bestand onder dit kader toegevoegd.

Harusmuze uitspraken bij hexagram 23 – 剝

~

copyright ‘ViLT //dagwerk van dirk vekemans’:
CC0 1.0 Universal (CC0 1.0) Public Domain Dedication

dit werk is met liefde opgedragen aan de arbeider, huizenbouwer, muzikant en kunstschilder Julien Vekemans (26/06-1940 – 09/11-2007)

contact: dirkvekemans@yahoo.com

VOLG dirkvekemans.be
Vul je mailadres hieronder in en je krijgt elke dag het werk zo in je mailbox, gratis. jouw mailadres wordt verder niet gedeeld, gebruikt of anderszins bekend gemaakt. Met opzeglink in elke mail.

Geef een reactie

%d
This website uses the awesome plugin.