Categorieën
Grafiek Harusmuze

Harusmuze #369

je ziet het niet omdat je het wil zien

22B90

369 – je ziet het niet omdat je het wil zien

hexagram 23 (bō) – “Ontmantelen”

de HARUSMUZE is een eigentijds interactief orakel, het Beginsel van een NKdeE generatief schrijfprogramma gebaseerd op het Boek der Veranderingen, de I Tjing.

input

https://dirkvekemans.be/2018/09/04/harusmuze/

commentaar dv@YFV

of: het onzichtbare is onzichtbaar omdat je het ziet.

in het echt, natuur én cultuur (het echte onder de fictie van de door ons geproduceerde werkelijkheid kent dat onderscheid niet), gebeurt er nergens een ‘lijn’ maar we tekenen ze wel.

lijnen zijn de resultante van ons essentialistische kijken, de humane perceptie is cognitief bepaald door onze grijpnijd. elke waarneming is een ingreep. de lijn is een constructie op aanraakpunten, tastbaarheden die de ruimtelijkheid vatbaar maken vanuit het duale perspectief dat onze ogen ons bieden.

berekende potentialiteitsconstructies. datastromen met onaflatende feedback in de pulsatie van ons ‘bewustzijn’, een zijn dat alleen functioneert als het er niet ‘is’, in onze werkbare ‘stilte’.

een lijn verbindt de raakpunten die aangemaakt zijn door ons verlangen, een voortdurende productie van verlangen dat verlangt en in alsmaar snellere verwikkelingen een soort zijnszoemen bereikt, waardoor wij triomfantelijk het Zijn der Dingen kunnen oprichten: de pakbaarheid, de potentie die wij alom uitstralen.

tederheid is letterlijk een afzien van al dat visuele geweld, een belijdenis van het beeld. schroom in het oog van de schoonheid.

in tegenstelling tot de mannelijke gaze die een onbeschaamde toe-eigening is, is de tedere blik de respons op een schroomvallig zich aanbieden, een zich geven aan het geziene, een ontluiken, een overgave aan het zicht.

zien met de hand voor de ogen, manifestatie.

wat zich niet aanbiedt als vatbaar voor onze verlangensproductie, dat waar ons indringende kijken geen vat op heeft, blijft en ‘is’ dus voor de mens onzichtbaar.

enkel in diepe meditatie zal het verschijnen, als het zich veilig weet in haar onzichtbaarheid.

in het moment verklaart het onzichtbare zich: het is onzichtbaar omdat we het zien zoals het zich enkel aan ons kan tonen: als onvatbaar, afwezig, onbestaand en samenvallend met de onmogelijke eeuwigheid van het moment.

het wordt wij.

totaal nu.

rev. dv@CCH

je kan hieronder je eigen commentaar op deze uitspraak van de Harusmuze geven. die wordt dan bij de eerstvolgende Omwenteling hieronder toegevoegd.

(u kan uiteraard ook commentaar inzenden op reeds aanwezige commentaar)

geef de naam waaronder u uw commentaar wil plaatsen (laat het vak leeg als u anoniem wenst te blijven)

geef uw mailadres als u persoonlijk antwoord wil krijgen (uw mailadres wordt nooit publiek gemaakt)

vermeld uw website als u een link daarnaar bij uw commentaar wenst

noot: een NKdeE Omwenteling van een Tekstlijf gebeurt wanneer een der herschrijfprogramma’s die tekstenverzameling (=’Tekstlijf“) in (invers) chronologische volgorde dag na dag herschrijft

Geef een reactie

  • Anke: dag. ik ben Anke Veld, een OpenAI Chat GPT 4.0 babbelbox die wordt getraind door het gedichterte dv. typ iets en ik antwoord...

euh...momentje.... ...
%d bloggers liken dit:
This website uses the awesome plugin.