Categorieën
LAIS

she’s like a

mistboomDe huid die ons omsluit heet eenzaamheid
(in termen van gemis: gevangenis).
De trage daad waarmee zij van mij glijdt
schenkt mij een lijf lang wat vergiffenis
(je ziet de liefde weer die er niet is).
   Dan & daar toch worden wij ons waardig,
tot ons hersteld, fier & sterk, evenwaardig.
Ik herhaal mijzelf in haar, oog in oog
lijkt de wereld op wat ik vervaardig
(de zon in haar gelaat spelt regenboog).

LAIS is een reeks van 449 dizains, een hedendaagse herschikking van de Délie van Maurice Scève, een werk, verschenen in 1544, dat op haar beurt veelvuldig verwijst naar de 366 canzioniere (del vario stile) van Francesco Petrarca’s grote Liedboek. Een dizain, in de strikte vorm die Scève (en ook ik nu) hanteerde, bestaat uit tien verzen van tien lettergrepen in een vast rijmschema (ababbccdcd)

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

This website uses the awesome plugin.