Categorieën
LAIS

wild

Daphne, dv 2008

Er was gebrek aan lauwerkrans, dus werd
Ik maar verliefd. Zij gaf geen zier om mij:
Haar schichten was de glinstering van hert.
Mijn godheid gleed af, ik werd weg in mij:
Ik zag haar lijf, mijn zijn kon er niet bij.
Haar haar streelt nu haar naakte schouders daar
Haar handen ijlen naar haar handen daar
Haar weg wil weg van mij, haar vlucht vertakt
Zich in het vluchten naar een doods gebaar.
Mijn jacht ging dood, haar leven bleef intact.

DAPHNE (voorheen DIANA)  is een reeks van 449 dizains, een hedendaagse herschikking van de Délie van Maurice Scève, een werk, verschenen in 1544, dat op haar beurt veelvuldig verwijst naar de 366 canzioniere (del vario stile) van Francesco Petrarca’s grote Liedboek. Een dizain, in de strikte vorm die Scève (en ook ik nu) hanteerde, bestaat uit tien verzen van tien lettergrepen in een vast rijmschema (ababbccdcd)

Geef een reactie

This website uses the awesome plugin.