Categorieën
LAIS

godin, het pleonasme

oploop

Nu in duizend ongedane daden
Reeds jouw klaarte oplicht op mijn pad
Al die opgespannen levensdraden
& Niets nog wijst op alles dat ik had
Verborgen in het draaien van mijn rad,
Nu ik jouw licht als licht ontvangen heb
& Ook geen zwart meer in mijn duister schep,
Nu voeg ik schoonheid bij mijn dwalend woord,
Nu geef ik zin aan tekens in mijn web,
Nu is mijn bidden toch in jou verhoord.

LYLIA, een reeks van 449 dizains is een hedendaagse herschikking van de Délie van Maurice Scève, een werk, verschenen in 1544, dat op haar beurt veelvuldig verwijst naar de 366 canzioniere (del vario stile) van Francesco Petrarca’s grote Liedboek. Een dizain, in de strikte vorm die Scève (en ook ik nu) hanteerde, bestaat uit tien verzen van tien lettergrepen in een vast rijmschema (ababbccdcd).

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
This website uses the awesome plugin.