Categorieën
LAIS

golf van het heden

 

Ik leef u uit in oude godentaal
Mijn handen gebieden, u plooit gedwee
Mijn armen ontbreken uur, u wordt staal
Van ons verdwenen ijs,  vuur wordt weer zee,
Vereisten doel, uw golven reizen mee.
Ik lees & schraap mij vezels uit het bot
Ik ben te laat mijzelf, mijn taal is rot,
Ik vreet in steen, druk mij in fjorden uit,
Elke holte is een letter van genot
Op stranden u spreid ik mijn heden uit.

noot: LYLIA, een reeks van 449 dizains is een hedendaagse herschikking van de Délie van Maurice Scève, een werk, verschenen in 1544, dat op haar beurt veelvuldig verwijst naar de 366 canzioniere (del vario stile) van Francesco Petrarca’s grote Liedboek. Een dizain, in de strikte vorm die Scève (en ook ik nu) hanteerde, bestaat uit tien verzen van tien lettergrepen in een vast rijmschema (ababbccdcd)

This website uses the awesome plugin.