Categorieën
lyriek

Daily Délie CCXX

Deliberer a la necessité,
Souvent resouldre en perilleuse doubte,
M’ont tout, & tant l’esprit exercité,
Que bien avant aux hazardz je me boute.
Mais si la preuve en l’occurrente doubte
Sur le suspend de comment, ou combien,
Ne doy je pas en tout preveoir si bien,
Que je ne soye au besoing esperdu?
Las plus grand mal ne peult avoir mon bien,
Que pour ma faulte estre en un rien perdu.

noot:DÉLIE, object de plus haulte vertu” is het meesterwerk van Maurice Scève, dat voor het eerst verscheen in 1544 in Lyon. Het bestaat uit 449 dizains (tienregelige verzen) opgelucht met 50 emblemata. Omdat ik onder de titel LYLIA bezig ben met een Nederlandstalige update van dit werk, krijgt u hier (vrijwel) dagelijks een dizain uit dit al te onbekende werk voorgeschoteld. De gehele brontekst met de emblemata vind u op de prachtige website French Emblems at Glasgow’, rechtstreekse link naar de Délie: http://www.emblems.arts.gla.ac.uk/french/books.php?id=FSCa

Geef een reactie

This website uses the awesome plugin.