Categorieën
lyriek

Daily Délie CCXIIII

Le practiquer de tant diverses gentz,
Solicitude a mes ardeurs contraire,
Et le pressif des affaires urgentz
N’en peuvent point ma pensée distraire,
Si vive au coeur la me voulut pourtraire
Celluy, qui peult noz vouloirs esgaller,
Comme il me fait en sa presence aller
Contre l’effort du plus de mes deffences
Pour l’escouter, & en son sainct parler
Tirer le sel de ses haultes sentences.

noot:DÉLIE, object de plus haulte vertu” is het meesterwerk van Maurice Scève, dat voor het eerst verscheen in 1544 in Lyon. Het bestaat uit 449 dizains (tienregelige verzen) opgelucht met 50 emblemata. Omdat ik onder de titel LYLIA bezig ben met een Nederlandstalige update van dit werk, krijgt u hier (vrijwel) dagelijks een dizain uit dit al te onbekende werk voorgeschoteld. De gehele brontekst met de emblemata vind u op de prachtige website French Emblems at Glasgow’, rechtstreekse link naar de Délie: http://www.emblems.arts.gla.ac.uk/french/books.php?id=FSCa

Geef een reactie

This website uses the awesome plugin.