Categorieën
lyriek

Daily Délie CC

Phebé luysant par ce Globe terrestre
Entreposé a sa clarté privée
De son opaque, argentin, & cler estre
Soubdainement, pour un temps, est privée.
  Et toy, de qui m’est tousjours derivée
Lumiere, & vie, estant de moy loingtaine
Par l’espaisseur de la terre haultaine,
Qui nous separe en ces haultz Montz funebres.
Je sens mes yeulx se dissouldre en fontaine,
Et ma pensée offusquer en tenebres.

noot:DÉLIE, object de plus haulte vertu” is het meesterwerk van Maurice Scève, dat voor het eerst verscheen in 1544 in Lyon. Het bestaat uit 449 dizains (tienregelige verzen) opgelucht met 50 emblemata. Omdat ik onder de titel LYLIA bezig ben met een Nederlandstalige update van dit werk, krijgt u hier (vrijwel) dagelijks een dizain uit dit al te onbekende werk voorgeschoteld. De gehele brontekst met de emblemata vind u op de prachtige website French Emblems at Glasgow’, rechtstreekse link naar de Délie: http://www.emblems.arts.gla.ac.uk/french/books.php?id=FSCa


Geef een reactie

This website uses the awesome plugin.