Categorieën
lyriek

Daily Délie CXCIX

Sans lesion le Serpent Royal vit
Dedans le chault de la flamme luisante:
Et en l’ardeur, qui a toy me ravit,
Tu te nourris sans offense cuisante:
Et bien que soit sa qualité nuisante
Tu t’y complais, comme en ta nourriture.
  O fusses tu par ta froide nature
La Salemandre en mon feu residente:
Tu y aurois delectable pasture,
Et estaindrois ma passion ardente.

noot:DÉLIE, object de plus haulte vertu” is het meesterwerk van Maurice Scève, dat voor het eerst verscheen in 1544 in Lyon. Het bestaat uit 449 dizains (tienregelige verzen) opgelucht met 50 emblemata. Omdat ik onder de titel LYLIA bezig ben met een Nederlandstalige update van dit werk, krijgt u hier (vrijwel) dagelijks een dizain uit dit al te onbekende werk voorgeschoteld. De gehele brontekst met de emblemata vind u op de prachtige website French Emblems at Glasgow’, rechtstreekse link naar de Délie: http://www.emblems.arts.gla.ac.uk/french/books.php?id=FSCa
noten van Gerard Defaux :


Geef een reactie

This website uses the awesome plugin.