Categorieën
lyriek

Daily Délie CXCVIII

Gant envieux, & non sans cause avare
De celle doulce, & molle neige blanche,
Qui me jura desormais estre franche,
La liberté, qui de moy se separe,
Ne sens tu pas le tort, qu’elle prepare
Pour se vouloir du debvoir desister?
  Comme tesmoing debvrois soliciter,
Qu’elle taschast par honnorable envie
De foy promise envers moy s’acquitter,
Ou canceller l’obligé de ma vie.

noot:DÉLIE, object de plus haulte vertu” is het meesterwerk van Maurice Scève, dat voor het eerst verscheen in 1544 in Lyon. Het bestaat uit 449 dizains (tienregelige verzen) opgelucht met 50 emblemata. Omdat ik onder de titel LYLIA bezig ben met een Nederlandstalige update van dit werk, krijgt u hier (vrijwel) dagelijks een dizain uit dit al te onbekende werk voorgeschoteld. De gehele brontekst met de emblemata vind u op de prachtige website French Emblems at Glasgow’, rechtstreekse link naar de Délie: http://www.emblems.arts.gla.ac.uk/french/books.php?id=FSCa


Geef een reactie

This website uses the awesome plugin.