Categorieën
lyriek

Daily Délie CXCVI

Tes doigtz tirantz non le doulx son des cordes,
Mais des haultz cieulx l’Angelique harmonie,
Tiennent encor en telle symphonie,
Et tellement les oreilles concordes,
Que paix, & guerre ensemble tu accordes
En ce concent, que lors je concevoys:
  Car du plaisir, qu’avecques toy j’avoys,
Comme le vent se joue avec la flamme,
L’esprit divin de ta celeste voix
m’estainct, & plus soubdain m’enflamme.

noot:DÉLIE, object de plus haulte vertu” is het meesterwerk van Maurice Scève, dat voor het eerst verscheen in 1544 in Lyon. Het bestaat uit 449 dizains (tienregelige verzen) opgelucht met 50 emblemata. Omdat ik onder de titel LYLIA bezig ben met een Nederlandstalige update van dit werk, krijgt u hier (vrijwel) dagelijks een dizain uit dit al te onbekende werk voorgeschoteld. De gehele brontekst met de emblemata vind u op de prachtige website French Emblems at Glasgow’, rechtstreekse link naar de Délie: http://www.emblems.arts.gla.ac.uk/french/books.php?id=FSCa
noten van Gerard Defaux (gedeeltelijk):


Geef een reactie

This website uses the awesome plugin.