Categorieën
lyriek

Daily Délie CLXXV

Voy le jour cler ruyner en tenebres,
Ou son bienfaict sa clarté perpetue:
Joyeux effectz finissent en funebres,
Soit que plaisir contre ennuy s’esvertue.
  Toute hautesse est soubdain abatue,
De noz deduitz tant foible est le donneur.
Et se crestantz les arbres, leur honneur,
Legere gloire, en fin en terre tumbe,
Ou ton hault bien aura seul ce bon heur.
De verdoyer sur ta fameuse tombe.

noot:DÉLIE, object de plus haulte vertu” is het meesterwerk van Maurice Scève, dat voor het eerst verscheen in 1544 in Lyon. Het bestaat uit 449 dizains (tienregelige verzen) opgelucht met 50 emblemata. Omdat ik onder de titel LYLIA bezig ben met een Nederlandstalige update van dit werk, krijgt u hier (vrijwel) dagelijks een dizain uit dit al te onbekende werk voorgeschoteld. De gehele brontekst met de emblemata vind u op de prachtige website French Emblems at Glasgow’, rechtstreekse link naar de Délie: http://www.emblems.arts.gla.ac.uk/french/books.php?id=FSCa

noten van Gerard Defaux:

Geef een reactie

This website uses the awesome plugin.