Categorieën
lyriek

Daily Délie CLXXII

Blanc Alebastre en son droit rond poly,
Que maint chaynon superbement coronne:
Yvoire pur en union joly,
Ou maint esmail mainte joye se donne.
  O quand je voy, que ce ceinct t’environne,
Estant au corps, & au bras cordonnée
De la vertu au bleu abandonnée,
Dont Amour est & haultain, & vainqueur,
Je suis lors seur, Creature bien née,
Que fermeté est la clef de ton coeur.

noot:DÉLIE, object de plus haulte vertu” is het meesterwerk van Maurice Scève, dat voor het eerst verscheen in 1544 in Lyon. Het bestaat uit 449 dizains (tienregelige verzen) opgelucht met 50 emblemata. Omdat ik onder de titel LYLIA bezig ben met een Nederlandstalige update van dit werk, krijgt u hier (vrijwel) dagelijks een dizain uit dit al te onbekende werk voorgeschoteld. De gehele brontekst met de emblemata vind u op de prachtige website French Emblems at Glasgow’, rechtstreekse link naar de Délie: http://www.emblems.arts.gla.ac.uk/french/books.php?id=FSCa

noten van Gerard Defaux:

Geef een reactie

%d
This website uses the awesome plugin.