Categorieën
Lopende zaken

Agamben vanop het kerkhof van Berkeley

Straks als ‘Preek van Vader Veek‘ op Radio Klebnikov*, nu al op de blog:

onder de titel ‘The Necrosocial’ analyseert Giorgio Agamben vlijmscherp de institutionele crisis aan de universiteiten en roept op tot actie. Het gaat hier over de bezette campus van Berkeley, maar als u effen naar deze kaart kijkt, ziet u onmiddelijk dat er ook in Europa één en ander loos is. Dit is de aanhef van Agamben’s snedige tekst:

“Yes, very much a cemetery.  Only here there are no dirges, no prayers, only the repeated testing of our threshold for anxiety, humiliation, and debt.  The classroom just like the workplace just like the university just like the state just like the economy manages our social death, translating what we once knew from high school, from work, from our family life into academic parlance, into acceptable forms of social conflict.

Who knew that behind so much civic life (electoral campaigns, student body representatives, bureaucratic administrators, public relations officials, Peace and Conflict Studies, ad nauseam) was so much social death?  What postures we maintain to claim representation, what limits we assume, what desires we dismiss?”

lees  ‘The Necrosocial” verder

 

————————–
* elke dinsdagnacht van 00:00 tot 01:00 op Radio Scorpio. Soms werkt de live-stream.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
This website uses the awesome plugin.