Categorieën
Links - publicaties Lopende zaken

redacties/podia voor eigenzinnige codeersels op het nederlandstalige www??

Bon, het is nu echt wel 2008, hoogtijd voor een rondvraag.

Stel: je schrijft wat, codeert niet echt onmiddelijk duidbare dingen tussen woord & beeld in of/en je wil dat best ’s mee laten opnemen door een redactie, of bij gebrek daaraan, het tenminste in één of ander collaboratief verband gepubliceerd zien, laten botsen met ander werk van een totaal andere inslag, het in een poel gooien waar wat leven in zit, niet alles op je eigen blog laten smachten naar wat aandacht van een veelal naar geheel iets anders zoekend Publiek.

Op het www – engelstalige versie- vind je daar wel een podium voor, je kan het voorstellen bij Rhizome.org, of andere Net-art restanten ( de Net-art is dan wel al jaren dood verklaard, maar er is nog nooit zoveel artistiekerigs te zien geweest op het net) of, wat voor de eerder literair georienteerde Codeur Poëtique interessanter is : je kan aansluiting zoeken bij één van de talloze colloboratieve blogs/ mailing lists waar het poëtische in alle denkbare vormen tussen het beeldende-sonore-bewegende tiert & woekert, of, voor de positivo’s onder ons, opbloeit. De rijke e-zine cultuur heeft ook oog voor mediatieke mengvormen, men is duidelijk actief met creatieve verruiming bezig, het dient er niet van bovenaf ingelepeld te worden, zoals hier al wel ’s gebeurd.

Maar hoe zit het in ons taalgebied? waar kan je hier terecht? Wel, wij, u & ik, we gaan het pogen te achterhalen. Ik maak een lijstje, jullie vullen aan. Als het lijstje af is, kan het bv. op het log van de Brakke Hond, dan weet iedereen het wel, terzijnertijd. En ik zal het op ViLTNET ter verdere aanvulling beschikbaar houden.

bezoekt PK-LP vóór het Zazen & u krijgt de heerlijkste kazen
[mededeling van onze sponsOren]

Wat zoeken we?

 • Nederlandstalige redacties die creatief werk van literaire aard on-line publiceren, zonder dat zich dat tot het literaire dient te beperken. Een overzicht dus, van beschikbare redacties die actief een selectie maken uit een algemeen aanbod van creatieve code. Mensen met een eigen smaak, die durven afwijzen wat hen niet aanstaat, wat altijd een meerwaarde is, want dan heb je meer kans dat je vindt wat je zoekt, al was het alleen maar omdat je net niet zó’n smaak hebt.
 • los-vaste samenwerkingen die zich on-line profileren en die openstaan voor nieuwe dingen, probeersels van Nederlandstalige aspirant-codeurs in de Orde van het Poëtische

Om de redacties niet zomaar gratis reclame te geven, en de alertheid aan te zwengelen, heb ik besloten ze dan maar op een onverwacht moment te enerveren met een inzending van mijn hand, dan weten we ook meteen hoe er op zo’n inzending gereageerd wordt.

Meander heeft al spul van mij staan, dat is al niet spannend meer. We kunnen daarover melden dat die redactie alvast keurig een automatische bevestiging van ontvangst van je werk geeft, na een zeer schappelijke periode van beraad je van antwoord dient ( ik werd eerst geweigerd met een gedicht, ik denk dat ik twee weken op diende te wachten – later kreeg ik na een drietal dagen al te horen dat enkele gedichten wél geplaatst zouden worden) en dat het inzenden d.m.v. een formulier drempelverlagend werkt: als mensenschuw dichtertje is het veel aangenamer om je code te mogen neerkwakken in een ledig kamertje, zonder dat je zelf het woord dient te richten tot de Gevreesde Vreemde aan de Andere Kant.

 • Meander wil enkel je verzen bekijken. Dat is al heel wat natuurlijk, & met enkel vrijwilligers zoiets runnen is sowieso een prestatie..
 • expo.nl heeft enkel oog voor het zichtbare van eigen bodem. Ik vermoed dat er nog andere van die dingen zijn, ’traditionele expositieruimtes’ zullen we het maar noemen, voor zover je natuurlijk op internet van ’traditie’, ’tentoonstelling’ of zelfs maar ‘ruimte’ kan spreken. Wij vinden dat zeer sympathiek, maar het is niet echt wat we zoeken, we zoeken redacties/podia die iets doen met de WWW mogelijkheden in hunne 2.0 versie.
 • blue-turns-grey schoot onlangs uit een wel heel lange seizoensslaap, maar accepteert inzendingen in een duidelijke tweedeling: voor de literatuur moet je bij Edwin Fagel zijn, Estelle Boelsma is van dienst voor de beeldende kunst en de fotografie. Edwilla Faalsma doet de mengvormen?

 • BoekenCast heeft een Shoutbox waarnaar je MP3’s kan sturen. Ik vermoed dat je de teksten nogal theatraal dient voor te dragen, op z’n spoken words of anderszins slamklaar. Een echt succes is dat blijkbaar niet, de beste performers hangen nog aan den toog veronderstel ik, of die hebben het te druk met … ssst, dirkje, géén slecht woord over de podiumdichtkunst, dat hadden we afgesproken. (Alle lof overigens voor de podcasts op BoekenCasts, laatst nog met een prachtverhaal van Ivo Michiels!)
 • Bewegende gedichten’ kan je naar (papieren) Literair tijdschrift Lava sturen. De definitie van bewegend gedicht is blijkbaar dat de tekst zelf op een best in flash geanimeerde manier lineair op een scherm verschijnt. Wat je dan aanmoet met een animatie waar ook wat poëtisch taalgebruik in voorkomt, dat kan men daar toch onmogelijk weten/zeggen?
 • Kosmose is – daar hadden we het recent al over- een nieuw initiatief van Charlotte Peys met achter haar ongetwijfeld een erg enthousiaste bende. Je kan inzenden voor de tweede editie tot 25 februari naar kosmose-houTegenDieSpamBot-@kosmose.be
 • POETRY KESSEL-LO POEZIE is én internationaal én bereid alles wat maar enigszins op een blog kan, te aanvaarden, dus ook audio & video/animatie & gescande tekeningskes of gedichtjes of theoretische opstellen.
  Zoals dat dan gaat: men wil alles maar is nogal onduidelijk hoe het moet. Na lang zoeken in het gewauwel van de inrichters, vonden we dat je gewoon je code dient te versturen naar dv@vilt.net. Als er driemaal iets van je geplaatst wordt, kan je al dan niet ingaan op de invitatie om ‘Kesselpoet’ voor het leven te worden. Whatever that may mean.Het specifieke aan PK-LP is alleszins dat men niet met edities werk, zoals voor de papieren wereld een noodzaak is, maar op z’n www’s , dus gewoon doorlopend. Het voordeel daarvan is -zo beweert de aanrichter van het Kesselse Geweld -hij zit hier bij mij – is “dat er ook geen stresspiek gemoeid is bij het prepareren van zo’n editie, de stress loopt gewoon door, na een tijdje wordt je dat wel gewoon & dan merk je dat niet meer. Het is ook tegen Mijn Geloof om met Afleveringen te werken: het is nooit af, er wordt altijd geleverd”. Ah bon.

 • En toen? wel ik vond niet zo dadelijk nog wat, maar dat wil niks zeggen want ik surf niet echt veel. Eigenaardig misschien, maar dat is wel zo. Geef dus graag uw links door middel van een comment hieronder aubdankuwel. Jong Coderend Vlaanderen (JCV) en misschien zelfs Nederland (N) zal u dankbaar zijn!

aja:

http://www.metanderezinnen.com/ was down toen ik dit schreef.

Geef een reactie

This website uses the awesome plugin.